SRBIJA PRVAK BALKANA U PLANINARSKOJ ORIJENTACIJI


U organizaciji Planinarskog saveza federacije Bosne i Hercegovine održano je četvrto prvenstvo Balkanske planinarske Unije u Planinarskoj orijentaciji. Prvenstvo je održano na olimpijskoj planini Igman, u blizini olimpijskih ski skakaonica u periodu 11.-13.10. 2019.god. Pored predela ski skakaonica koje su iznad Malog polja, kontrole su bile postavljene i u reonima Javor, Rađi vrat, Batak brda, Kovačkog stana Baduše i planinarskog doma Prijatelj prirode. U ovom domu bio je smeštaj učesnika, kao i start i cilj trka. Na takmičenju je učestvovalo 5 reprezentacija država:Makedonije, Crne Gore, Srbije, Slovenije i domaćina Bosne i Hercegovine. Ovih 5 reprezentacija imalo je ukupno 23 ekipe u četiri takmičarske kategorije:pioniri, juniori, seniori i veterani, sa ukupno 79 takmičara. Reprezentaciju Srbije predstavljalo je 6 ekipa sa ukupno 19 takmičara. Reprezentacija Srbije je sastavljena od 8 članova šampiona države PSK Čelik iz Smedereva, 6 članova iz PSK Pobeda iz Beograda, 4 člana iz PSK Tornik iz Čajetine i jedan član iz PSK Crni Vrh iz Bora.


Takmičenje se sastojalo iz rešavanja zadataka za pozicioniranje kontrolnih tačaka na karti, testa koji je obuhvatao oblasti prve pomoći, planinarstva i meteorologije, te praktične primene prve pomoći na terenu. Pored ovih znanja i veština, kao glavne takmičarske discipline bile su dnevna i noćna trka.
Kada su se sabrali svi bodovi, iz svih disciplina i za sve kategorije, pobedila je reprezentacija Srbije sa osvojenih 4359 bodova, ispred Slovenije sa 4101 bod, Makedonije sa 3112, Crne Gore sa 1816 i Bosne i Hercegovine sa 1674 boda. Ovom pobedom Srbija je po drugi put postala prvak Balkana. U kategoriji pionira Srbija je zauzela drugo mesto, a u ekipi su bila dva člana Čelika:Sofija Nikolić i Nemanja Vasiljević. U kategoriji seniora Srbija je osvojila četvrto mesto, a u ekipi su bila dva člana Čelika, Saša Nikolić i Dejan Ranković. Dok je u kategoriji veterana osvojeno prvo i treće mesto. Pobedila je prva ekipa Srbije, koja je ujedno i prva ekipa Čelika, koja je nastupala u standarnom sastavu:Dragan Pavlović, Dragutin Jeremić i Nebojša Milovanović. U drugoj ekipi Srbije koja je osvojila treće mesto nastupao je član Čelika Branko Grujić.


Odmah po proglašenju nije izostalo bacanje uvis selektora reprezentacije Dragana Nikolića, koji je odlično selektirao i vodio reprezentaciju. Nakon dodele zasluženih nagrada, ekipa Srbije se uputila u podnožje olimpijskih ski skakaonica da fotografijama ovekoveče ovaj značajan rezultat. Skakaonica na kojoj je briljirao legenda ski skokova finac Mati Nikenen. Sudbina je htela, da sa reprezentativcima Srbije, tu budu i turisti iz Finske koji su obišli poprište skokova Olimpijade 1984. Oni su pomogli da evociramo uspomenu na letove i da imamo zajedničku fotografiju reprezentacije. Nažalost, zub vremena i ne korišćenje ovih objekata ostavlja trag na ovim objektima. U povratku reprezentacija je svratila u Višegrad, gde je posećen čuveni kameni most kog je gradio Mehmed paša Sokolović i Andrić grad, kao i rodna kuća Ive Andrića, načeg velikog pisca i nobelovca..
Fotografije su iz kolekcije članova kluba. UČESNIK NA TAKMIČENJU, ČLAN PLANINARSKOG SPORTSKOG KLUBA ČELIK Branko Grujić

Poslednje vesti

Leave a Comment