SUPERMESEC BIĆE VEČERAS VIDLJIV

Naime pun mesec će večeras biti najveći i najsvetliji u 2019. godini, jer će se nalaziti na tački koja je najbliža Zemlji, odnosno na oko 356.800 kilometara. Februarski pun mesec tradicionalno je poznat kao “snežni ili gladni mesec”, jer se tokom njega često mogu videti najsnažnije snežne padavine, a dolazi pred kraj zime kada se oskudeva hranom (zbog toga – gladni).Mesec će najbliži Zemlji biti u 9.06 iznad Velike Britanije. To je drugi supermesec ove godine, posle “krvavog vučjeg Meseca” 21. januara.

Supermesec se čini 14 odsto veći i 30 procenata svetliji od Meseca u njegovoj najudaljenijoj tački od Zemlje (405.500 kilometara).

Sledeća takva pojava, koja se naziva topli mesec, moći će da se vidi 21. marta, nekoliko sati od zvaničnog početka proleća. Delimično pomračenje Meseca biće vidljivo u noći 16. jula, ali sledeća potpuna pomračenja Meseca neće se desiti sve do 2021. godine.

Pomračenje je prošlog meseca bilo delimično vidljivo, zbog pojave oblaka. Medjutim, neki posmatrači iz Velike Britanije svedočili su o sudaru neodredjenog predmeta s Mesecom, tokom pomračenja.

Naučnici veruju da je u pitanju bio predmet veličine plivačke lopte, težine izmedju 20 i 100 kilograma, koji je udario u Mesec brzinom od oko 47.000 kilometara na sat.

Poslednje vesti

Leave a Comment