SVETOSAVSKA POVELJA UGLJEŠI MILIĆU

Dobitnik Svetosavske povelje grada Smedereva za 2018. godinu je Uglješa Milić. Nagrade za stvaralaštvo mladih dobili su studenti Emilija Đorđević, Sofija Đurić, Aleksandar Rakić, Jovana Simić i Milica Ivković.

Uglješa Milić je rođen 1988. godine u Smederevu,  gde je završio  osnovnu školu i Gimnaziju. Milić je i dobitnik Svetosavske nagrade 2007. godine za stvaralaštvo madih. Master studije  završio je 2011. godine na Elektrotehničkom  fakultetu univerziteta u Beogradu. Na Univerzitetu tehničkih nauka u Barseloni Uglješa Milić završio je doktorske studije, tokom kojih je prezentovao  naučne  radove  na najprestižnijim svetskim konferencijama u svetu informatike i obavljao stručnu praksu u najpoznatijoj svetskoj kompaniji za izradu grafičkih kartica „Envidia“ iz Kalifornije.

Nakon pet uspešno provedenih godina u Barseloni, Uglješa je u svojoj 29-oj godini završio naučno-instraživački rad u redovnom roku i uspešno odbranio svoju doktorsku tezu u novembru 2017. godine u Barseloni pred komisijom svetski priznatih stručnjaka iz IT oblasti.

Po povratku iz Španije odlučuje da svoju karijetu u industriji započne u Srbiji, u vidu angažovanja u beogradskoj firmi HTEC na poziciji sistem softver inženjera i otvara svoju firmu Serum u Smederevu.

Na Svetosavskoj akademiji je nakon glavnog dela programa u kome je gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović uručila priznanja, priređen i kulturno umetnički program sa  besednikom Goranom Đorđevićem, direktorom  Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen, koji ove godine obeležava  pola veka postojanja.

U programu su  učestvovali i  Zemunski kamerni orkestar, Crkveni hor Sloga i učenici OŠ Ilija Milosavljević Kolarac iz Kolara.

Poslednje vesti

Leave a Comment