U Domu za stare u Smederevu još 24 osobe pozitivne na korona virus, rezultati testiranih pristizaće i narednih dana. “Žarište epidemije je lokalizovano i sve je pod kontrolom”, poručuje gradonačelnica dr Jasna Avramović

Stručnjaci  Zavoda za javno zdravlje Požarevac svakodnevno prate epidemiološku situaciju na teritoriji Podunavskog i Braničevskog okruga, obavljaju testiranja, kao i dezinfekciju prostora.“ Što se tiče broja obolelih osoba u Smederevu,  za sada je kod  35 osoba laboratorijski  potvrđeno prisustvo  korona virusa,  potvrdila je direktorka te ustanove dr Ana Jovanović.

„ U Velikoj  Plani  dve osobe su pozitivne, a u Smederevskoj  Palanci  23 osobe. U Podunavskom okrugu je ukupno 60 osoba kod kojih je laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa Covid-19. U Smederevu je povećanje u odnosu na prethodni dan za 24 osobe i svi oni su korisnici Doma za stare. Prethodnog vikenda, u petak, subotu i nedelju službe ZZJZ Požarevac su uzele veliki broj briseva kako od korisnika tako i od zaposlenih,  tako da se tek narednih dana očekuju rezultati. Ove 24 osobe koje su testirane, nalaze se i dalje u Domu za stare. Svi navedeni  rezultati  odnose se na osobe koje su testirane  9. aprila, a za sve ostale koji su nakon tog datuma testirani,  rezultati će biti poznati narednih dana.  U Podunavskom okrugu se pod zdravstvenim nadzorom nalazi 38 osoba. Smanjen je broj u odnosu na prethodni period zato što se to odnosi na putnike iz medjunarodnog saobraćaja koji su i dalje pod svakodnevnim kontrolama“.

Trenutnu epidemiološku situaciju u Gradu Smederevu sa posebnim osvrtom na žarište epidemije virusa korona,  koje se nedavno pojavilo u Domu za stare objasnila je gradonačelnica i komandant  Štaba za vanredne situacije Grada Smedereva  dr Jasna Avramović: „Epidemiološka situacija u Gradu Smederevu je dobra. Nemamo veliki broj pozitivnih osoba na korona virus. Oni pacijenti  koji su pozitivni,  ne nalaze se na različitim lokacijama,  da bi smo paničili. Mesta za paniku nema. Žarište epidemije je lokalizovano i ono se nalazi u Domu za stare. Mi pratimo situaciju i tražimo nultog zaraženog. Ono što mogu da vam kažem je, da je sve pod kontrolom. Starački dom je apsolutno izolovan, primenjuje se takozvana mera „izolacija u izolaciji“. Mi smo kod pojave prvih osoba sa povišenom temperaturom,  signalizirali i ministarstvu . Ja sam i ranije bila u komunikaciji sa direktorkom Doma za stare. Tamo ima u dovoljnim količinama  dezinfekcionih sredstava, zatim  maski, vizira, kao i skafandera i zaštitnih  rukavica. Sa direktorkom sam u Domu za stare dva puta dnevno i sve što im treba, lokalna samouprava je tu da pruži podršku, da nabavimo i uradimo  svu preventivu, a sada i zaštitu, kako bi se infekcija zadržala na toj lokaciji i da je ne širimo dalje po gradu. Ono što nam je za sada bitno je to  da se virus ne proširi na osoblje zaposleno u toj ustanovi, a u isto vreme brinemo i o zdravlju svakog korisnika. Zbog toga još jednom naglašavam da je epidemiološka situacija u Smederevu za sada dobra i da poštujemo sve preporuke i mere Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba“, izjavila je gradonačelnica i komandant  Štaba za vanredne situacije Grada Smedereva dr Jasna Avramović.  

   

Poslednje vesti

Leave a Comment