U DRUGOVCU IMAM SVE I NIKADA NE BIH ŽIVEO U GRADU

Drugovac, selo u šumadijskom delu Smedereva poznato je po vrednim poljoprivrednicima, koji uglavnom uzgajaju voće i vinovu lozu. Petočlana porodica Milanović jedna je od najstarijih u tom selu.  U domaćinstvu  žive i vredno rade tri generacije, glava porodice Goran  je poljoprivredni inženjer, nekada radio u  PK “Godomin” do 2005 godine. Goranov otac, osamdesetogodišnji Slobodan, bio je trgovac, bavio se  uporedo i voćarstvom, zajedno sa suprugom Veroslavom, koja takođe gazi osmu deceniju. Oni rade na svom  imanju i sada u poznim godinama,  aktivno  pomažu mlađim članovima domaćinstva,  sinu Goranu i unucima Nikoli i Katarini. Poseduju sedam  hektara zemlje pod voćnim kulturama. Tridesetčetvorogodišnji unuk Nikola ljubav prema voćarstvu nasledio je od svojih starijih ukućana. Svoju proizvodnju unapređuju, jer od nje i žive.

 Ove godine postavili su i protivgradnu  mrežu na površini od jednog  hektara na kojoj je zasađena jabuka, koja je inače na ukupno tri hektara zemlje, objašnjava Nikola i kako tvrdi  to je primarna voćarska kultura  na njihovom gazdinstvu.  Najmlađi Milanović  kaže da će jabuku uzgajati  dokle god je živ. “Ostale površine su pod breskvom, zatim ima I nešto višnje sorta “šumadinka” koje su  zauzele jednu parcelu, zatim trešnje sorta “burlat” na osamdeset ari, a petnaest ari je pod vinogradom,  za potrebe našeg domaćinstva”, kaže Nikola.

“Ova godina je,  što se roda jabuka tiče, odlična.  Prezadovoljan sam rodom, jer u poslednjih četiri, pet godina nije bolje rodila, objašnjava on. Celokupan ovogodišnji  rod drži u hladnjači. Jabuka iz njegovog voćnjaka biće na pijaci  posle Nove godine i Božića kada će biti i veća cena.  Na lageru kod Milanovića nalazi se 65 tona jabuka, od čega je osamdeset odsto “ajdared”, a ostatak   je “crveni” i “žuti delišes” i nešto “greni smit”.

“Sada je kilogram pakovanh jabuka četrdeset dinara, a ja očekujem  da posle praznika ona bude ista samo bez pakovanja, već ovako kako je i skladištena za hladnjaču. Izvanredan rod ove godine  bio je na parceli koja je pokrivena protivgradnom mrežom, koja  ujedno  štiti voće i od sunca.

Sa te parcele  skunut je do sada najbolji rod”, ponosno će ovaj mladi voćar.  Za postavljanje protivgradne mreže uložili su ove godine million i devet stotina  hiljada dinara, pri čemu je grad Smederevo subvencionisao iznos od šest stotina hiljada  dinara. Ovu parcelu, kao i ostale  Milanovići navodnjavaju sistemom “kap po kap”. Ukupno tri  hektara voća, svakodnevno u letnjim mesecima zaliva se iz bunara koji su iskopali pre nekoliko godina. Prvi  bunar  iskopan je  2016. godine. “Tamo gde se jabuke zalivaju, rod je mnogo bolji u odnosu na suvo voćarenje. Prošle godine grad je potpuno obrao jabuku na otvorenim parcelama i nije je bilo uopšte za prodaju. Kada uporedjujemo parcele, ova koja je pokrivena,  rodila je skoro kao tri istovetne parcele koje su na otvorenom” objašnjava Nikola.

“Ove godine sa trešnjom smo prošli loše, jer nije ni cvetala, samo je sorta “burlat” nešto rodila, reč je o ranoj sorti koja je rasprostranjena, među voćarima. Ostale sorte su podbacile, ali je “šumadinka” višnja bila odlična i kada je o količini, kvalitetu roda i ceni reč. Prodavali smo po devedeset dinara po kilogramu ovde u Drugovcu. Ona se bere sa peteljkom, kao trešnja  i sve ide u izvoz. Za dan jedan berač nabere  maksimalno dvadeset dve  gajbice, koje su teške  po pet  i po kilograma. Ova sorta višnje rađa četiri i po tone po hektaru, kada je dobra godina.  

Kod nje je malo ulaganje i odmah se proda, ali se i odmah naplati i dobro se isplati. Ali nema je u velikim količinama. Ove godine smo na hektar zemlje posadili breskvu, sortu “rojal džem”, umesto jabuke “ajdared”, koja je povađena”, kaže mladi Milanović. I država je ove godine pomogla voćarima, subvencijama u iznosu od osamnaest hiljada  dinara po hektaru, te ovom domaćinstvu dobro dodje kao pomoć u proizvodnji.

Kada bi svaka godina bila ovakva, Milanovići bi bili prezadovoljni, a kako objašnjava Nikola,  to je nemoguće. “ Uvek naidje neka godina kada podbaci rod, ili štetu naprave vremenske nepogode.” 

“Volim to što radim, imam trideset i četiri godine i četrnaest godina se aktivno  bavim voćarskom proizvodnjiom. Nameravam da nastavim da se bavim tom proizvodnjom,  to sam odavno odlučio i ne menjam ništa”, odlučan je  Nikola.

Nikola zajedno sa sestrom Katarinom voli da putuje po Evropi, već tradicionalno skoro svake godine posećuju  Oktoberfestu u Minhenu. Vole I da za katolički Božić otputuju u Austriju. “Uglavnom tokom leta ne idem nigde, volim da putujem po Evropi, ali kada utihnu radovi u voćnjaku”, kaže on.

 Jedan je od malobrojnih iz mlađe generacije, koji se bavi voćarskom proizvodnjom i živi u Drugovcu. Svoju budućnost vidi baš tu na pradedovskom ognjištu. “Ovde u Drugovcu imam sve i proizvodnju i prodaju, takođe imam sve što je neophodno za jedan dobar život. Ništa ne bih promenio”, samouvereno će Nikola.  Kako nam je rekao, želi da uskoro osnuje i svoju porodicu. “Ništa me ne vuče prema gradu i nikada ne bih živeo u gradu,” odlučan je Nikola.

“Evo kada putujem, izdržim šest, sedam, dana u inostranstvu. Nedavno kada sam boravio u Minhenu, lepo sam se proveo, ali jedva sam dočekao osmi dan, da se vratim kući, u moj Drugovac”, ispričao nam je ovaj mladić, koji se opredelio da se bavi voćarskom proizvodnjom ali i da živi u selu.

Fotografije:SDPLUS

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Smedereva, a  stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju  stavove organa koji je dodelio sredstva.

Poslednje vesti