U NEDELJU 21. JUNA PRAVO DA GLASA ZA NOVI SAZIV SRPSKOG PARLAMENTA IMA 98.010, A ZA GRADSKI PARLAMENT 96.606 GRAĐANA SMEDEREVA

Na predstojećim  izborima koji se održavaju u nedelju 21. juna, pravo da glasa u Smederevu na republičkim  izborima  imaće  98.010 birača,  a za  izbore na lokalu 96. 606 birača   na  78 izbornih mesta.  Za parlamentarne izbore proglašena je 21 lista a za izbor odbornika u skupštini grada Smedereva  8 lista. Mesto broj 1  na lokalu je „ Aleksandar Vučić – Za našu decu“ , zatim broj 2  “Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija  (JS) -Dragan Marković Palma”,  na trećem mestu je “dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka” , zatim četvrti su „Metla 2020. Profesor  Nebojša Jovanović,“ peto mesto pripada listi “ Aleksandar Šapić – Pobeda za Smederevo “, šesta je  “Grupa građana: Ujedinjena demokratska Srbija- Ključ promena – Za naše Smederevo – dr Ivan Stevanović “, sedmi  su “Smederevski narodni blok – Nadežda   Stanimirović,” a  osmi  „Jedinstvena ruska stranka – dr Radiša Mijailović.“. Ukupno 228 kandidata za , među kojima su i 123 pripadnice lepšeg pola što je više od 40 odsto, boriće se u okviru svojih političkih opcija za 70 odborničkih mesta u gradskom parlamentu.

 S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju,  na svim izbornim mestima  biće  obavljena dezinfekcija prostora, a članovi biračkog odbora nosiće zaštitna sredstva maske i rukavice koje su obavezne i za glasače. Ukoliko ih nemaju, dobiće ih na  biračkom mestu.  Za glasanje je neophodno da se ponese neki  lični dokument s fotografijom.

Birački odbori su u obavezi da utvrde rezultate izbora do 22 juna do 4 sata ujutru, 8 sati nakon zatvaranja biračkih mesta. Izborna komisija do 20 časova  22.  juna treba da utvrdi rezultate i broj  odborničkih mandata i da objavi  rezultate izbora. Ukoliko bude prigovora,  oni se podnose u roku od 24 sata od preduzete radnje,  za koju podniosilac prigovora smatra da je nezakonita ili da se krše pravila izbornog procesa. Izborna komisija o tome odlučluje u roku od 48 sati . Rok za utvrđivanje konačnih rezultata i raspodela  mandata je kada istekne taj  period. Gradska izborna komisija je u obavezi da u roku od 10 dana  nakon utvrđivanja konačnih rezultata dodeli mandate odbornicima prema broju osvojenih glasova i procenta. Izborna tišina počinje u ponoć između 18. i 19. juna i trajaće do zatvaranja biračkih mesta u nedelju 21. juna u 20 časova.  

Poslednje vesti

Leave a Comment