U Podunavskom okrugu petoro novoobolelih od hiv infekcije, a u Braničevskom troje

Od 1. januara do 20. novembra ove godine, nakon provere hiv statusa, četvorica muškaraca iz Smedereva obolela su od hiv infekcije, a jedan u Velikoj Plani, izjavila je za portal SDplus pomoćnica direktora Zavoda za javno zdravlje Požarevac, epidemiolog dr Vera Joković Kostić.

Svi oboleli su starosne dobi od 25 do 47 godina. Što se Braničevskog okruga tiče, jedino je u Petrovcu na Mlavi registrovano troje sa hiv virusom, dva muškarca i jedna žena, koji pripadaju uzrastnoj kategoriji od 36 do 65 godina.  “Uprkos preventivnim merama, rezultati su poražavajući” istakla je dr Joković Kostić i naglasila da je neophodno da se preventivne mere i edukacija pojačaju na svim nivoima u cilju sprečavanja obolevanja.

Ova ustanova svakodnevno pruža usluge dobrovoljnog, anonimnog, poverljivog i besplatnog testiranja na hiv virus. Ista usluga može da se dobije i u Ambulanti imunologije OB Sveti Luka u Smederevu do kraja nedelje od 8 do 13 časova, ali i svaki drugi dan kada to pacijenti zatraže. Statistika pokazuje da je u Srbiji do kraja 2018. godine 3 hiljade osoba živelo sa hivom, od kojih njih 400 nije ni znalo da je inficirano. Takođe se uočava da su oboleli uglavnom muškarci koji su imali seksualni kontakt sa osobama istog pola.

Poslednje vesti

Leave a Comment