U smederevskim školama posao na “neodređeno” dobio 51 radnik

Na zvaničnom sajtu Ministarstva prosvete objavljeni su podaci o radnim mestima koja su upražnjena sa 100 % norme do 31.12.2015. godine. Tabele pokazuju da postoji ukupno 4470 upražnjenih mesta u osnovnim i srednjim školama u Srbiji. Za Školsku upravu Požarevac  odobrena su 172 mesta, a što se obrazovnih ustanova na teritoriji grada Smedereva tiče, odobreno je zapošljavanje ukupno 51 radnika. Među njima je 22 u srednjim školama, 25 u osnovnim školama i u Muzičkoj školi Kosta Manojlović njih četvoro.  Ukupno 7 spremačica, 12 učitelja, 3 nastavnika matematike, 1 kuvar, 2 domara i po 1 servirka  i magacioner dobili su status radnika na nodređeno vreme. U srednjim školama najveći broj zaposlenih dobio je isti status, i to 11 u TTPŠ Despot Đurađ, 10 u Ekonomsko trgovinskoj školi i 1 zaposleni u Tehničkoj školi.  

U toku je i drugi krug zapošljavanja u okviru kojeg će Školskoj upravi Požarevac pripasti 124 mesta. Takođe će i u ovom krugu biti najbrojniji učitelji i spremačice koji će sada dobiti status stalno zaposlenog radnika, a koji rade u prosveti od 2016. i 2017. godine. U trećem krugu koji sledi do početka marta trebalo bi da novi radni status dobiju i zaposleni koji imaju 60 i više odsto norme časova. Proces zapošljavanja prate sindikati, predstavnici aktiva direktora i školske uprave, a škole su u obavezi i da formiraju komisije koje će pratiti ceo proces izbora kandidata.

Dobijanjem posla, dosadašnji zaposleni u prosveti dobiće sigurnost, a mladi će samim tim dobiti i šansu za zasnivanje porodice, što je i cilj resornog Ministarstva i Vlade Srbije. Sve planirane mere bi trebalo da doprinesu i povećanju nataliteta.

Poslednje vesti

Leave a Comment