U Smederevu ostalo 114 slobodnih mesta posle II kruga upisa učenika u I razred srednjih škola

Ni posle drugog kruga upisa u Gimnaziji se nije promenio broj slobodnih mesta. Skoro dva odeljenja neće početi novu školsku godinu. Takođe su i u Tehničkoj školi ostala 2 mesta, koliko ih je i bilo za obrazovni profil tehničar za reciklažu. U Ekonomsko trgovinskoj školi 4 su slobodna mesta, od ukupno 5 nakon prvog kruga. Za zanimanje trgovinski tehničar upisao se jedan učenik te je u tom odeljenju ostalo još 2 mesta, koliko i za ugostiteljskog tehničara. U Tekstilno tehnološkoj i poljoprivrednoj školi Despot Đurađ popunjena su sva mesta za zanimanje modni krojač, gde je bilo čak praznih 12 mesta, ali za poljoprivrednog i prehrambenog tehničara nije bio interesovanja učenika ni u drugom krugu. Ova odeljenja imaju po petoro upisanih učenika, te će se narednih dana sačekati odluka republičke upisne komisije, šta će biti sa tim đacima. U istoj školi jedno mesto je ostalo i kod veterinarskog tehničara, a kod tehničara zaštite životne sredine čak 14 je praznih stolica u odeljenju sa planiranih 30 đaka.

Što se upisa po prvoj želji tiče, najuspešniji su bili učenici Osnovne škole Svetitelj Sava u Drugovcu. Od ukupno 11 svršenih osnovaca, čak desetoro je upisalo željeno zanimanje. Najbolji rezultat što se upisa po prvoj želji tiče 69,41 procenat ostvarilii su učenici iz OŠ Dositej Obradović.

Interesantno je da su u Smederevu 2 učenika i nakon drugog kruga upisa ostala neraspoređena. Oni će morati da odaberu preostala zanimanja u okviru IV stepena sručne spreme, jer su sva zanimanja u okviru III stepena več u prvom krugu popunjena. Za ta preostala slobodna mesta kokurisaće i 20 učenika koji će polagati razredni ispit u avgustu. Ove godine je zabeleženo i veliko interesovanje učenika za vozača kamiona gde je donji prag bio čak 58,34 poena, ali i za zavarivače, gde je najmanji broj bodova bio 51, 39. Statistika pokazuje i da je iz Smedereva na zanimanja koja ne postoje u ovdašnjim srednjim školama otišlo čak 90 učenika, koliko je i došlo iz drugih gradova.

Poslednje vesti

Leave a Comment