U TVRĐAVI 2000 VITEZOVA IZ 42 DRŽAVE

Svetsko prvenstvo u nacionalnim istorijskim srednjovekovnim borbama “Bitka nacija” počelo je turnirom u viteškim borbama, po grupama 5 na 5. Tokom takmičenja koja traju 4 dana u Smederevskoj tvrđavi okupilo se 2000 učesnika iz više od 40 zemalja.

Ovaj veliki međunarodni festival srednjovekovne kulture, na desetogodišnjicu od osnivanja, otvorili su Edouard Eme, predsednik Međunarodne asocijacije istorijskih srednjevekovnih borbi i Vladimir Blagojević, direktor “Just Out” festivala, koji su tom prilikom pozdravili posetioce i zahvalili im se na poverenju koje su ukazali svojim prisustvom.

Turnirski program obuhvata takmičenja u tri arene, tako da je publika u mogućnosti da posmatra takmičenja jedan na jedan, 5 na 5, borbe u kojima se pored muškaraca takmiče i žene. U programu su i spektakularna masovno takmičenja 12 na 12 i 30 na 30, kao i i “Buhrut” bitku 150 na 150 koja će prvi put biti viđena upravo na ovogodišnjem festivalu koji se održava u našoj zemlji.

Manifestaciju u drevnom gradu Smederevu obeležava i prateći program, poput srednjovekovnog sajma koji je i prodajnog karaktera. U ponudi su srednjevekovni suveniri, autentična odeća, obuća, delovi opreme, metalno i gvozdeno oruđe i oružje. U delu Tvrđave, pored kamp naselja traje i dečiji turnir u streličarstvu, tamo su i radionice za roditelje i decu.

Za posetioce, ali i Smederevce organizuju se i večernji muzičkim nastupi u Tvrđavi, ali i na gradskom trgu.

Neviđeni spektakl tokom ovog prvenstva biće posvećen velikoj “Bohurt” borbi sa po 150 boraca, nakon čega će biti dodeljene nagrade za učesnike.

Zahvaljujući Svetskom prvenstvu “Bitka nacija”, Smederevo je postalo prestoni grad po treći put u svojoj istoriji, ovoga puta okupivši srednjevekovne vitezove i borce iz celog sveta.

Poslednje vesti

Leave a Comment