Za dva sata u Domu zdravlja u Smederevu “planule ” sve vakcine iz nove raspodele

U novoj raspodeli vakcina protiv gripa za zdravstvene ustanove u Podunavskom i Braničevskom okrugu stiglo je ukupno  500 doza.  Smederevskom  Domu  zdravlja pripalo je 190  vakcina  koje su raspodeljene pacijentima danas  tokom prepodneva, izjavila je za portal SDPlus dr Vesna Petrović, načelnica Službe za higijensko epidemiološku zaštitu. .

Nova raspodela vakcina obavljena je nakon što je Ministarstvo zdravlja naručilo dodatnih 10.000 doza, što je zajedno sa 290.000, koliko je bilo isporučeno u oktobru, ukupno 300.000 ljudi zaštićeno protiv sezonskog gripa u Srbiji u ovoj godini. Virus gripa registrovan  je prošle sedmice u Srbiji. U Braničevskom i Podunavskom okrugu  još nije izolovan virus, ali ima  oboljenja  sličnih  gripu. Prema rečima dr Vere Joković Kostić, pomoćnice direktora u Zavodu za javno zdravlje Požarevac u Podunavskom okrugu je 118 osoba ukupno obolelo od oboljenja sličnih gripu. Među njima su najbrojniji odrasli od 30 do 64 godine. U Braničevskom okrugu taj broj je mnogo veći i tamo su registrovana 253 obolela, najviše omladine od 15 do 29 godina, njih 89. Lekari upozoravaju da se  u januaru i februaru  očekuje  porast broja obolelih i da je za razvijanje imunološkog odgovora neophodno da prođe od dve do tri nedelje od vakcinacije.

Simptomi gripa obično se javljaju iznenada, ponekad u roku od nekoliko sati i mogu da traju danima pa i nedeljama, ukoliko se dijagnostikuje komplikacija ili se razvije teža forma bolesti. Povišena telesna temperatura, te groznica, ali i malaksalost, glavobolja, kao i bolovi u mišićima i zglobovima, a pri tome kašaljete i imate bol u grlu i pojačani sekret iz nosa, može da se zaključi da ste oboleli od gripa. Osim vakcinacije, zaštita od virusa je i redovno provetravanje prostorija, često pranje ruku vodom i sapunom. Neophodno je i da se uzima veća količinu vitamina, voća i povrća, zatim piju čajevi i smanje fizičke aktivnosti. Bitno je i izbegavati odlaske na masovnije skupove, kao i kontakt s onima koji su oboleli.

Poslednje vesti

Leave a Comment