ZA MALE MATURANTE U PODUNAVSKOM OKRUGU BIO NAJTEŽI KOMBINOVANI TEST-NIKO NIJE DOBIO MAKSIMALAN BROJ BODOVA

Prema još nezvaničnim rezultatima  koje su učenici ostvarili u okviru male mature, može se reći da je kombinovani test bio najteži za rešavanje. Ni jedan svršeni osnovac u Smederevu, Velikoj Plani i u Smederevskoj Palanci   nije imao dovoljno znanja da  dobije maksimalan broj bodova.

Što se testa iz matematike tiče, tu je situacija nešto povoljnija, ali je daleko ispod postignutih rezultata učenika tokom prethodnih godina. Samo dva učenika su pokazala znanje za maksimalnih broj  poena, reč je o učenicima iz OŠ “Dr Jovan Cvijić” i “Branko Radičević.”  Na testu iz srpskog jezika 20 poena dobilo je ukupno 12 učenika  u gradu Smederevu, čak petoro iz Osnovne škole “Branislav Nušić”. Bilo je i učenika koji su za svoje znanje dobili 0 poena., troje na testu iz srpskog jezika, a jedan učenik je isti broj bodova imao iz matematike. 

Danas su učenici prema kalendaru Ministarstva prosvete bili u mogućnosti da upute prigovore na bodovanje komisijama u osnovnim školama, a ukoliko budu nezadovoljni odgovorima, iste prigovore mogu da prilože i okružnoj komisiji koja će raditi u ponedeljak 24. juna od 8 do 16 časova.   Pravo da polažu malu maturu ove godine imala su 1062 osnovca, u 19 osnovnih škola, za 30 više nego prošle godine. Među njima je 1031 redovni učenik, 25 oro učenika je u okviru individualnog obrazovnog programa dok je  šestoro đaka koji su pohađali nastavu u specijalnom odeljenju. Na proveru znanja iz srpskog jezika izašlo je 1058 đaka, dok je svoje znanje iz matematike proveravalo  1056 učenika. Oni koji nisu polagali malu maturu, testove će rešavati u avgustu nakon polaganja pomeutih predmeta.

Prema broju mesta u okviru obrazovnih profila trećeg i četvrtog stepena u Gimnaziji i srednjim stručnim školama u gradu Smederevu, za novu školsku godinu ukupno je planirano 1100 slobodnih mesta. Tom broju treba dodati i obrazovne profile medicinske struke u jedinoj privatnoj medicinskoj školi, koja se nalazi u sistemu obrazovanja Republike Srbije i koja  je prošle godine upisala učenike u dva odeljenja.   

Poslednje vesti

Leave a Comment