ZASIJALA FASADA GIMNAZIJE

Smederevska Gimnazija je proteklog  vikenda zasijala u punom sjaju, nakon što su izvođači radova uklonili zaštitne mreže i otkrili fasadu. Smederevci ovih dana sa oduševljenjem upućuju poglede prema ovom hramu obrazovanja  i fotografišu je, jer će svakako biti zabeleženo u istoriji ove škole, ali i grada da je obimna rekonstrukcija i sanacija kako spoljašnja tako i unutrašnja, urađena 2019. godine.

Za radove je potrošeno više od 168 miliona dinara, zahvaljujući Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima  iz sredstava medjunarodne razvojne  pomoći  i iz budžeta republike Srbije. Radovi na rekonstrukciji Gimnazije, započeli su  9. januara ove godine, a u aprilu je u okviru kampanje “Budućnost Srbije ” školu, radove i izvođače radova obišao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svi planirani radovi na krovu i fasadi su okončani, a porema rečima direktora Aleksandra Marinkovića, ostalo je da se narednih dana okončaju  i unutrašnji. Takođe je neophodno i da se nabavi i napravi novi učionički i kabinetski nameštaj i oprema, za šta su sredstva opredelili lokalna samouprava u iznosu od 4 miliona dinara, ali i pojedina preduzeća u vidu sponzorstva. Đaci bi trebalo da se vrate u svoju školu početkom drugog polugodišta.

Godine 1871. počela je  istorija obrazovanja učenika  u tadašnjoj maloj gimnaziji.  Zgrada Gimnazije je podignuta na osnovu projekta arhitekte Milorada Ruvidića iz 1904. godine i predstavlja nepokretno kulturno dobro, kao spomenik kulture.

Zbog svog istorijskog, kulturnog i arhitektonskog značaja radove na rekonstrukciji i sanaciji objekta nadgledali su stručnjaci iz Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo.

Poslednje vesti

Leave a Comment