ZBOG OLUJNOG VETRA, ZABRANJENO PALJENJE VATRE

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije, Odeljenje za vanredne situacije u Smederevu  objavilo je saopštenje za javnost u kome se kaže:

             Na osnovu dobijenog Upozorenja RHMZ-a i Sektora za vanredne situacije, u narednom periodu od utorka 02.04. do petka 05.04. očekuju se jak i olujni vetar sa udarima od preko 30m/s. Posebnu pažnju usmeriti na sprečavanje paljenja vatre na otvorenom prostoru, pogotovu zbog pojačanog vetra i brzog širenja na okolinu.

             Odeljenje za vanredne situacije u Smederevu, podseća i upozorava građane da je:

1.        zabranjeno loženje vatre i spaljivanje suve vegetacije, korova, niskog rastinja, biljnih ostataka i smeća  na otvorenom prostoru (odnosi se i na dvorišta).

Za ovaj prekršaj Zakonom je predviđena  novčana kazna u iznosu od 10.000 dinara za fizička lica a za pravna lica novčana kazna u iznosu od 300.000 dinara do 1.000.000 dinara. Pored prekršajne odgovornosti lica koja      su na ovaj način izazvala požar  dužna su da vatrogasno-spasilačkoj  jedinici nadoknade troškove intervencije.

2.        zabranjeno  loženje otvorene vatre  u šumi i na udaljenosti od 200 m od ruba šume, izuzev na određenim i za to vidno obeleženim mestima.

Za ovaj prekršaj Zakonom je predviđena  novčana kazna u iznosu od 10.000           dinara do 50.000 dinara za fizička lica.

3.        prilikom izvođenja poljoprivrednih radova neophodno izvršiti kontrolu  ispravnosti mehanizacije, opremiti mehanizaciju ispravnom i kontrolisanom protivpožarnom opremom, obezbediti kontolu uskladištavanja useva kao i organizovati stalno dežurstvo, osmatračku službu, službu veze i obaveštavanja.     

Za nepreduzimanje ovih mera Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od 10.000 dinara  do 50.000 dinara za fizička lica a za pravna lica novčana  kazna u  iznosu od 300.000 dinara do 1.000.000 dinara.

                                                                                                      NAČELNIK ODELJENJA

    pukovnik policije

   Nenad Jocić

Poslednje vesti

Leave a Comment