ZDRAVSTVENA KULTURA I PREVENTIVNI PREGLEDI – USLOV ZA OČUVANJE ZDRAVLJA ŽENE

U okviru Projekta  pod nazivom „ Odluka je na tebi – zajedno do zdravlja“ koji  se realizuje u Domu zdravlja Smederevo i u Osipaonici  a tiče se prevencije karcinoma grlića materice za žene iz seoskog područja i iz romskih sredina, organizovano je nekoliko predavanja. Implementaciju Nacionalnog programa za skrining u Srbiji finansira Evropska unija. Cilj je da se skrene pažnja na bolest koja uzima sve više maha i da se prevenira kako bi posledice po zdravlje žene bile što manje. Jedno od predavanja koje je  organizovano u romskom naselju „Ubilci“  u Mesnoj zajednici „Slavija“,  prihvaćeno je sa izuzetnom pažnjom i interesovanjem pripadnica lepšeg pola, kako starijih tako i mlađih. Predavanje je održala  specijalista ginekologije dr Sonja Dunčić.

 „Kada govorimo o karcinomu grlića  materice,  mi bolest možemo u potpunosti da izlečimo, samo ako je otkrijemo u početnoj fazi, otklonimo  operacijom  i žena je zdrava. Mi svim  devojkama  koje počnu sa seksualnim odnosom  savetujemo pregled kod ginekologa u prvoj godini od početka seksualne aktivnosti. Ginekolog će uraditi pregled,  kolposkopiju (pregled grlića pod mikroskopom ) i Papa test ( pregled brisa grlića pod mikroskopom ) i ustanoviće da li je taj grlić zdrav i obavestiti ženu o sledećem pregledu na dve do tri godine.  Kontrole se vrše kod žena do 65 godina. Ali  ako na grliću postoji neka promena, ginekolog će zakazati češće preglede i  dopunsku dijagnostiku ili otklanjanje promena na grliću. Ako smo to izlečili, takva žena će dalje dolaziti na redovne ginekološke preglede. Žene koje nikada ne dolaze na pregled pod izgovorom da im ništa ne “fali”, ne znaju da rak grlića materice u početnoj fazi  ne daje nikakve simptome. Na primer boli vas zub, vi idete kod zubara, jer znate da je bolestan. Ali kad vam se razboli grlić, vi to ne osećate i ne znate da imate bolest. To možete da saznate samo ako odete na ginekološki pregled. Simptomi raka grlića materice se kasno javljaju i mogu biti slični znacima nekih drugih ginekoloških oboljenja. Kada otkrijemo rak u poodmakloj fazi,  operišemo,  zračimo, dajemo hemio terapiju, ali nikada nismo sigurni da li je terapija u potpunosti uspela. Ta žena mora biti pod stalnom kontrolom onkologa i ginekologa. Mi i danas sa sigurnošću ne znamo  zašto nastaje rak grlića materice, ali se smatra da su to HPV virusi  i to samo desetak tipova od kojih su najčešći  Tip 16 i 18. Ovi virusi  se prenose seksualnim putem, ako se ne koristi kondom kao zaštita. Zbog toga,  devojke i mladići  pre stupanja u seksualne odnose  treba da se dogovore o korišćenju kondoma kao zaštiti  od neželjene trudnoće i polno prenosivih  bolesti  u koje spada i HPV infekcija.  HPV infekcija može da dovede i do raka penisa. Prema tome,  zaštita je važna za oba seksualna partnera.  

Da li smo dobili HPV infekciju,  možemo utvrditi  jednostavnim brisom sa grlića materice. Ako žena ima onkogeni tip virusa,  ginekolog će češće kolposkopski pratiti takvu pacijentkinju, iako nema karcinom, baš zbog toga da  bi mogao na vreme da sprovede odgovarajuću terapiju”,             objasnila je  specijalista ginekologije dr Sonja Dunčić.

Za prevenciju karcinoma grlića materice, osim redovnih ginekoloških pregleda,  važno je da se upražnjavaju i zdravi stilovi života.  Tu se pre svega misli na  zaštićene  seksualne  odnose, izbegavanje  upotrebe duvana i psihoaktivnih supstanci, bavljenje sportom, kao i konzumiranje zdrave hrane. Jer ukoliko sve to imamo na umu, možemo da sačuvamo naše zdravlje, uprkos zdravstvenim, medicinskim i drugim naučnim  izazovima kojima smo izloženi,  posebno u uslovima velike svetske pošasti, aktuelne  pandemije korona virusom.       

Poslednje vesti

Leave a Comment