РАНКО ПАВЛОВИЋ, ПЕСНИК ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ДОБИТНИК НАГРАДЕ ЗЛАТНИ КЉУЧИЋ СМЕДЕРЕВА

На овогодишњи јавни конкурс за номинацију добитника награде Златни кључић Смедерева Међународног фестивала поезије Смедеревка песничка јесен, пристигла су три предлога. На састанку одржаном 20. фебруара 2023. године Жири за доделу награде Златни кључић Смедерева, у саставу: Јовица Тишма, председник, и чланови Дејан Алексић и Бранко Стевановић, донео је једногласну одлуку да двадесет седми добитник награде Златни кључић Смедерева на 54. Међународном фестивалу поезије Смедеревска песника јесен, буде Ранко Павловић, песник из Републике Српске.
БИОГРАФИЈА
Ранко Паловић је – каже се у саопштењу жирија – један од најзначајних и најплоднијих стваралаца за децу који пишу на српском језику, и свакако један од најзначајних српских писаца у Републици Српској. Његове песме, приче, романи, сликовнице и позоришни и радио-драмски текстови пуних шест деценија оплемењу дечји свет. Не само стваралаштвом већ и животним ставом, Ранко Павловић је узор који треба препоручивати деци. Треба волети књижевност, каже он у једном интервјуу, и треба много читати, увек добре и лепе књиге. То што говори као читалац остварује као аутор – пише добре и лепе књиге, посебно оне песничке због којих завређује Златни кључић Смедерева: Шта јутро доручкује, (Завод за уџбенике и наставна средства, Источно Сарајево, 2007); Расти брже, то је лако, (Боок, Београд, 2009); Басновите пјесме, (Арт принт, Бања Лука, 2010); Кад се уши зацрвене, изабране и нове пјесме, (Фондација „Бранко Ћопић“, библиотека „Башта сљезове боје“, Бањалука, 2010); Пјесме за причање, (Арт принт, Бања Лука, 2013); Нова планета, (Завод за уџбенике и наставна средства, Источно Сарајево, 2014); Бубамара у бутику, (Арт сцена, Бања Лука, 2022).
Осим изузетног песничког значаја Ранка Павловића, жирију је додатно пријала његова кандидатура јер је, први пут за двадесет шест година постојања ове награде, Смедеревској песничкој јесени пружена прилка да преброди Дрину и окуси српски језик којим се с те стране пева и пише. То је, осим изузетног песничког квалитета, још један разлог да двадесет седми добитник награде Златни кључић Смедерева буде Ранко Павловић.
Ранко Павловић (1943, Шњеготина Горња, код Теслића, Република Српска) свестран је књижевни стваралац. Живи и ствара у Бањалуци. Пише песме, приповетке, романе, драмске текстове и есеје за одрасле, затим песме, приче, романе и драмске текстове за децу. Бави се књижевном критиком и есејистиком. Ове године обележава шездесетогодишњицу књижевног рада и тим поводом новосадски Прометеј и бањалучка Бесједа, из више десетина збирки песама и збирки приповедака за одрасле и младе читаоце, седам романа и две збирке есеја, објавили су његова Изабрана дјела у 14 томова – осам за одрасле и шест за децу. Заступљен у читанкама, лектири и многим нашим и страним антологијама. Његове песме и приповетке превођене су на двадесетак страних језика. Награђиван је значајним признањима за књижевност, међу којима су и награде Кочићева, Скендер Куленовић, Лаза Костић, Пјесник – свједок времена Сарајевских дана поезије, три пута награда Удружења књижевника Републике Српске за књигу године и друге. Додељене су му повеље Удружења књижевника Србије, Удружења књижевника Републике Српске и Академије Иво Андрић за животно дело.
РАСПИСАН КОНКУРС ЗА ЗЛАТНО СЛОВЦЕ
54. Међународни фестивала поезије Смедеревска песничка јесен расписује конкус за награду ЗЛАТНО СЛОВЦЕ, за ученике млађих разреда основних школа са територије Града Смедеревa. Тема овогодишњег конкурса носи назив КАД ЗИНУ ПАТИКЕ. То је наслов песме Ранка Павловића, овогодишњег добитника награде Златни кључић Смедерева. Под истим овим насловом аутори треба да напишу и пошаљу своје песме.
54. Међународни фестивал поезије Смедеревска песничка јесен у петак ће расписати и конкурс за изложбу фотографија ПЕСМА СВЕТЛОПИСАНА. Награда ПЕСМА СВЕТЛОПИСНА додељује се 2023. године за најуспешнију ауторску изложбу фотографија инспирисану песмом  “Оплакивање Смедерева” Миодрага Павловића.

Poslednje vesti