СЛАВСКИ КОЛАЧ – СИМБОЛ КРСНЕ СЛАВЕ

У оквиру 35. Смедеревских светосавских свечаности одржана је смотра „Славски колач“. Изложени славски колачи сведочили су о племенитом умећу домаћица које су га припремале, али су били и израз старања о српској народној и православној баштини, као неизоставни чинилац у обележавању крсне славе.


Смотра је такмичарског карактера, а додељене су следеће награде:
Награда за освојено прво, друго и треће место за НАЈЛЕПШЕ УКРАШЕНИ СЛАВСКИ КОЛАЧ, Награда за освојено прво, друго и треће место за ТРАДИЦИОНАЛНИ СЛАВСКИ КОЛАЧ, као и за за освојено прво, друго и треће место у категорији СВЕТОСАВСКИ СЛАВСКИ КОЛАЧ. Награђенима су додљени пехари и дипломе.


Жири за доделу награда чинили су: Иван Весић, свештеник саборне цркве Свети Георгије у Смедереву, председник жирија, затим Гордана Милетић, музејски саветник, етнолог и Радисав Лукић, чувар народних обичаја и здравичар.Прво место у категорији НАЈЛЕПШЕ УКРАШЕНИ СЛАВСКИ КОЛАЧ освојила је Биљана Минић из Удружења жена „Село весело“ из Водња. Друго место припало је Љиљани Ристић Грковић из Удружења жена „Лештар“ из Смедерева, а треће место у тој категорији освојила је Драгица Стојановић из Удружења жена „Златно брдо“ из Смедерева.Прво место у категорији ТРАДИЦИОНАЛНИ СЛАВСКИ КОЛАЧ освојила је Зорица Симић из Удружења жена „Извор“, Мала Крсна. Друго место припало је Милици Петровић из Удружења жена „Петријево“, а треће место освојила је Мирјана Радивојевић из Осипаонице.Према одлуци жирија, прво место у категорији СВЕТОСАВСКИ СЛАВСКИ КОЛАЧ  припало је Даници Ристић, представици Удружења жена „Златно брдо“ из Смедерева. Друго место је освојила Милена Цветковић из Смедерева, а на трећем месту су Снежана Ђурић и Драгана Пантић из удружења „Коло српских сестара“ Смедерево.

Славски колачи који су освојили прво место у свакој од три категорије  изложени су у Музеју у Смедереву.

Poslednje vesti