ANIP SMEDEREVO DOBITNIK SVETOSAVSKE POVELJE, A SVETOSAVSKA NAGRADA PRIPALA UČENIKU MUZIČKE ŠKOLE VASILIJU VUJIĆU

Ansambl narodnih igara i pesama ovogodišnji je dobitnik Svetosavske povelje za izuzetne rezultate u oblasti narodne igre i očuvanje narodne tradicije, dok je Nagradu za stvaralaštvo mladih za 2023. godinu dobio Vasilije Vujić, učenik šestog razreda Muzičke škole „Kosta Manojlović“, sa dosadašnjim ostvarenim prosekom 5,00.

Ansambl narodnih igara i pesama je dao izvanredan doprinos u promociji i očuvanju bogate kulturne baštine našeg kraja, zaslužujući priznanje za svoj kontinuirani rad. Tokom 2023. godine, ansambl je osvojio dva velika priznanja.

Najpre, na 21. međunarodnom festivalu folklora “S Festivals Sarimsakli”, u Turskoj, u gradu Sarimsakliju, osvojio je dve nagrade – prvu, za najbolji scenski nastup i glavnu nagradu, Gran Pri „Besim Biberović“, što znači da je ANIP bio apsolutni pobednik festivala. Koreografiji „Igre iz Vranjskog polja“, koju su izveli članovi folklornog ansambla iz Smedereva, pripalo je najviše poena u ukupnom ocenjivanju, što je na internacionalnom planu potvrdilo kvalitet i profesionalnost u radu ansambla, navodi se u obrazloženju žirija.

Drugo veliko priznanje koje je ANIP dobio u 2023. godini je u okviru trećeg Republičkog festivala koji je održan  2. i 3. decembra gde su nastupili  najbolji folklorni ansambli iz Srbije. U takmičarskom delu nastupilo je 18 ansambala. Drugo mesto osvojio je ANIP „Smederevo“ i na taj način postao drugo, po kvalitetu, kulturno umetničko društvo u Srbiji. ANIP trenutno okuplja oko 300 članova i njihov rad je podeljen na više sekcija.

Njihovi izuzetni rezultati u oblasti narodne igre svedoče o posvećenosti članova ansambla očuvanju i promociji tradicije. Kroz svaki nastup, ANIP ne samo da oživljava stare igre, već i prenosi duh i suštinu narodnog stvaralaštva na generacije koje dolaze, stoji u obrazloženju žirija.

Vasilije Vujić učestvovao je na međunarodnim takmičenjima mladih pijanista, kao i na međunarodnim i republičkim takmičenjima iz solfeđa i teorije muzike, na kojima je osvajao uglavnom prva mesta. Vasilije se ističe svojom izuzetnom muzikalnošću, komponuje, nadaren je, vredan i svestran učenik, učestvovao je na mnogobrojnim nastupima i koncertima, kaže se u obrazloženju žirija.

Predsednica Privremenog organa grada Smedereva, Jasmina Vojinović, uručila je nagrađenima priznanja, pri tom im čestitala njima ali i kolektivima, kao i učenicima osnovnih i srednjih škola školsku slavu Svetog Savu. Čestitke je uputila i porodicama koje slave svoju krsnu slavu Svetog Savu.

“Danas smo se okupili da u svečanoj atmosveri proslavimo Svetog Savu, velikog prosvetitelja i svetitelja. Njegov lik treba da nas podstakne da cenimo obrazovanje, gajimo međusobno poštovanje i razvijamo ljubav prema našem jeziku i tradiciji. Sveti Sava je ostavio neizbrisivi trag u istoriji Srbije, kao prosvetitelj, diplomata, pisac, prvi srpski arhiepiskop. Njegovo nasleđe je temelj našeg identiteta, a obrazovanje koje je promovisao i danas je stub naše civilizacije. Ova svečanost je ujedno i prilika da ukažemo na značaj koji naša zajednica pridaje razvoju školstva. Grad Smederevo, kao deo ove bogate tradicije, uložio je i ulaže napore u razvoj obrazovnog sistema, podržavajući učenike, nastavnike i sve koji doprinose unapređenju znanja i kulture. Ponosno ističemo postignuća naših škola, prosvetnih radnika i đaka koji svojim radom čine naš grad boljim mestom za život. Sveti Sava nam poručuje da je obrazovanje svetlost koja osvetljava put ka boljoj budućnosti. Neka ova svečanost bude trenutak radosti, inspiracije i zajedništva. Dragi đaci vi ste budućnost naše zemlje, nosioci vrednosti koje nam je Sveti Sava ostavio u amanet. Neka vam vaše učenje bude inspirisano ljubavlju prema znanju a svaki korak u obrazovanju neka bude put ka ličnom i kolektivnom napretku. Hvala svim nastavnicima koji su inače moje kolege, roditeljima i svima vama koji doprinosite razvoju naše dece. Vaš trud je temelj naše budućnosti. Hvala i svima vama što ste večeras ovde, što zajedno slavimo Svetog Savu i što negujemo vrednosti koje nam je ostavio. Živeli,” rekla je u svom obraćanju Jasmina Vojinović.

Besednik na Svetosavskoj akademiji bio je Stefan Jovanović, smederevski paroh, doktorant na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, domaćin OŠ Dositej Obradović.

Domaćin Svetosavskih svečanosti naredne godine biće Osnovna škola Heroj Sveta Mladenović iz Saraoraca.

Poslednje vesti