СТО ГОДИНА ВЕСЛАЊА У СМЕДЕРЕВУ

Низом манифестација Веслачки клуб Смедерево ове године обележава стогодишњицу постојања. Тим поводом у Центру за културу  отворена  je изложба фотографија о историјату овог спортског колектива који по својим резултатима рада спада међу најтрофејније градске клубове.

Основан је 6. маја 1924. године под називом Пливачко-веслачки клуб Смедерево на иницијативу заљубљеника у Дунав, пливање и веслање. У годинама које су се низале, веслачи Смедерева у град су се често враћали окићени  бројним медаљама са домаћих, европских и светских такмичења. Велики допринос као део државне репрезентације дали су и на Олимпијским играма у Лондону, Москви, Сиднеју и Атини.

Обраћајући се присутнима на отварању изложбе, некадашњи тренер Дејан Гуслов  је подсетио  да је Веслачки клуб Смедерево пред собом увек имао два циља. Један је био да се млади Смедерева доведу на Дунав, да упознају и заволе реку, да заволе веслање и да наставе да се баве тим спортом. Други је, да оне најупорније и најталентованије задржи у веслању и да им омогући да се такмиче на великим светским такмичењима.

„ Веслачки клуб Смедерево је кроз век постојања показао истрајност, пуну посвећеност спорту и постизању врхунских резултата. Освајањем бројних медаља, генерације веслача и веслачица допринели су да се за град Смедерево чује не само у земљи већ и широм света.

Поносни смо на ваш рад и све ваше досадашње успехе. Верујемо да ће наредне спортске сезоне бити још боље и да ћемо заједничким снагама кроз набавку савременије опреме допринети јачању вашег спортског колектива“, рекао је Владимир Нешић, заменик градоначелнице Смедерева који је  поводом обележавања јубилеја Веслачком клубу Смедерево у име локалне сампуправе упутио честитке.

Изложбу фотографија отвореном је прогласио Миљан Поповић, председник Веслачког савеза Србије истичући да му је велико задовољство бити на челу те велике породице, која у свом саставу има четири клуба старија од једног века и којој се ове године придружио и Веслачки клуб Смедерево.

Поводом обележавања стогодишњице постојања Веслачког клуба Смедереву за мај је најављена промоција филма о том спортском колективу, а на јесен ће бити организовано традиционално Веслачко вече.

Изложбу фотографија у Центру за културу  заинтересовани могу  да погледају до 3. марта.

Poslednje vesti