SINOS U SMEDEREVU: NA SASTANKU SA NOVINARIMA I MEDIJSKIM RADNICIMA RAZMATRANI PROBLEMI I USAGLAŠENI ZAHTEVI

Sindikat novinara Srbije (SINOS), u okviru kampanje pod nazivom “Kako do dostojanstvenog rada u medijima i odgovornog novinarstva,” održao je u četvrtak 16. decembra  sastanak sa novinarima i medijskim radnicima u Smederevu.

U Saopštenju za medije koje je stiglo iz SINOS-a  navodi se da je  predsednica te sindikalne organizacije, Dragana Čabarkapa, obavestila  kolege u Smederevu  da je u toku formiranje sindikalne mreže, koja bi trebalo da zaštiti i umreži kolege, da vidi koji su problemi u lokalnim medijima na nivou cele Srbije.

Predsednica SINOS-a je istakla, kako u saopštenju stoji  da se “pre svega  pokuša da budžetska sredstva iz konkretnog grada ostanu tamošnjim lokalnim medijima koji rade u interesu građana, poreskih obveznika iz te sredine, a ne da se daju po političkim i ostalim kriterijumima“, rekla je Čabarkapa i dodala da su ovom prilikom usaglašeni predlozi kolega.

Ona je navela da je  tražila i hitan sastanak sa gradonačelnikom Smedereva i rekla da je dobila odgovor da će tokom iduće nedelje taj sastanak biti organizovan. Kako je istakla, na sastanku sa gradonačelnikom će tražiti da ono što je  dogovoreno na sastanku sa novinarima i medijskim radnicima u Smederevu, bude i realizovano.

Zahtevi  predstavnika lokalnih medija u Smederevu su sledeći:

Prvo, zahteva se da se za projektno sufinansiranje izdvaja dva odsto  gradskog budžeta, ali isključivo za lokalne medije iz tog grada.

Drugo, zahteva se izmena načina formiranja Komisije za odlučivanje o sufinansiranju projekata proizvodnje medijskog sadržaja – da članovi Komisije budu predstavnici lokalnih medija u tom gradu.

Treće, zahteva se revidiranje postojećih uslova za konkurisanje – obaveza medija da je opravdao sve ranije projekte.

Dogovoreno je i da se, u okviru predstojeće javne rasprave o izmeni Zakona o javnom informisanju i medijima, zahteva da na konkursu mogu učestvovati  samo mediji koji su najmanje tri godine registrovani u Registru medija, kako bi se izbegle moguće zloupotrebe.

Na  sastanku u Smederevu  je usaglašeno da regionalni koordinatori Sindikata novinara Srbije budu Jelena Ilić (Novosti) i Dejan Đorić (Podunavlje.info).

Sastanku su prisustvovali predstavnici Televizije Smederevo, Radio LUX-a, Našeg glasa, portala SD kafe i Podunavlje.info, navodi se u saopštenju SINOS-a.

Poslednje vesti