УРУЧЕНИ УГОВОРИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ МЕРА ЗА ПОВЕЋАЊЕ ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ ПРИВАТНИХ СТАМБЕНИХ ОБЈЕКАТА

Министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије, Дубравка Ђедовић Хандановић данас је у Смедереву уручила уговоре грађанима који су у оквиру овогодишњег јавног позива града добили субвенције за повећање енергетске ефикасности у својим домаћинствима.

Ресорна министарка се захвалила грађанима Смедерева што су препознали да улагањем у мере енергетске ефикасности, као што су замена прозора, врата, котлова за грејање, побољшање изолације, уградња соларних панела и сличног, могу смањити своје рачуне за утрошену енергију.

„Прве године, од када смо започели реализацију овог пројекта, у Смедереву је ту погодност искористило свега 8 домаћинстава, током прошле године нешто више од 145, а на крају ове године резултат су 82 данас потписана уговора“-истакла је министарка и најавила да ће и у наредном периоду бити обезбеђена средства за ове субвенције.

„У прошлој години за ове мере у Смедереву је издвојено 20 милиона динара, док је за 2023. годину тај износ увећан за још пет милиона“-рекла је на свечаности уручења уговора Јасмина Војиновић, председница Привременог органа града Смедерева и образложила да се 60 захтева грађана одоносило на замену спољних врата и прозора, 11 се односило на замену и уградњу котла на гас, 6 на замену или уградњу нове инсталације, по четири за замену и уградњу котла на пелет, уградњу соларних панела и на израду техничке документације и по два за уградњу топлотних пумпи и соларних колектора.

Боравак у Смедереву, министарка енергетике и рударства Дубравка Ђедовић Хандановић искористила је и за обилазак радова обимне реконструкције надземне нисконапонске мреже на траси мешовитог електродистрибутивног вода дуж обале Дунава. Поменути радови започели су у јулу ове године и подразумевају замену стубова и каблова, а након њиховог завршетка, према речима представника смедеревског огранка Електродистрибуције биће укинут стари далековод, који је до сада био тешко приступачан и проблематичан за одржавање. Преко реконстурисаног далековода обезбеђује се квалитетније напајање електричном енергијом насеља Орешац и села Сеоне, али и могуће затварање петље и додатно напајање села Удовице и Петријево.

Poslednje vesti