,,МЕКСИКО У ИСТОРИЈСКОЈ ШТАМПИ СРБИЈЕ”, изложба у Музеју у Смедереву

Музеј у Смедереву и Амбасада Мексика у Србији приредили су изложбу ,,Мексико у историјској штампи Србије”, као и промоцију истоименог дигиталног портала. Свечаности је присуствовао Његова Екселенција Амбасадор Мексика у Србији Карлос Изауро Феликс Корона, градоначелник Смедерева Јован Беч, заменик председнице Скупштине Града Смедерева Бранче Стојановић, чланица Градског већа ресорно задужена за културу, туризам и информисање Маја Ћирковић и бројни грађани.

Иначе, пре почетка изложбе амбасадор Карлос Изауро Феликс Корона и градоначелник Јован Беч имали су радни састанак, на тему јачање привредно-туристичке сарадње између градова Мексика и Смедерева, који поседују бројне сличности у области туризма, пољопривреде и културе.

Мексико и Србија одувек су делиле основне вредности слободе, националног интегритета и равноправности међу народима и државама. У част 75 година непрекидних дипломатских односа између Мекиска и Србије две пријатељске земље у 2021. години заједно обележавају годишњицу дипломатских веза формализованих 24. маја 1946. Портал ,,Мексико у историјској штампи Србије” садржи вредне материјале који сведоче о начину на који је штампа у Србији у континуитету и пре успостављања дипломатских односа Србије и Мексика исказивала интересовање за догађаје у Мексику и пратила све важне развојне путеве ове, географски удаљене, али очигледно по свим другим критеријумима Србији блиске земље.

-Наши народи, деле бројне сличности, а изнад свега посвећеност традицији, срдачно гостопримство, што нас чини добрим и вредним домаћинима. Грађани Србије у Мексику препознају истинског и пре свега великог пријатеља. Мексико не доводи у питање неповредивост суверенитета и територијалне целевитости Србије, пружајући нам доследну подршку, што грађани Србије препознају и изузетно цене. Ова изложба данас, у Музеју у Смедереву, поред тога што је јединствена сама по себи, за шта смо захвални представницима ове културно-историјске институције, показује и везу између Србије и Мексика која датира још од давне 1844. године. Још једном желим да се захвалим амбасади Мексика, пре свега амбасадору Карлосу Корона на данашњем доласку у наш град, као и представницима Музеја у Смедереву, директорки Татјани Гачпар на гостопримству и организацији ове изложбе – истакао је градоначелник Беч у свом обраћању присутнима.

Амбасадор Карлос Феликс Корона се такође захвалио на гостопримству и истакао значај добрих односа на свим нивоима између Мексика и Србије. Такође, нагласио је важност да се ти односи у будућности јачају, кроз разне видове сарадње између наша два народа.

Директорка Музеја у Смедереву се захвалила представницима амбасаде Мексика у Србији на учешћу у изложби, као и другима који су дали свој допринос у организацији догађаја.

Након свечаног дела изложбе, амбасадор Феликс Корона имао је прилике да се упозна са историјским детаљима Смедерева, као и о значају виноградарства и винарства за наш град.

Poslednje vesti