СМЕДЕРЕВСКА ЈЕСЕН ОД 7. ДО 10. СЕПТЕМБРА, ПРОГРАМ ЗА СВЕ УЗРАСТЕ И УКУСЕ

Традицонална туристичко-привредна манифестација „Смедеревска јесен“ која спада у ред најстаријих туристичко-привредних манифестација у Србији одржаће се ове године у периоду од 7. до 10. септембра. Манифестација чије је порекло везано за специјализоване изложбе грожђа и вина у 19. веку, временом је попримила и туристички карактер услед интересовања посетилаца из других крајева Србије и региона, атрактивног положаја Смедерева, отворености ка Дунаву, присуства импозантне тврђаве и богатог културно-историјског наслеђа. „Смедеревска јесен“ данас обухвата афирмацију различитих области живота града.

Предстојећа, 136. Смедеревска јесен доноси обиље садржаја који ће у свечарској атмосфери посетиоцима бити доступни на више локација у граду- у Винском граду, на главном градском тргу, у Смедеревској тврђави. Посетиоце очекују представљање воћарских и виноградарских производа, понуда смедеревских винарија, културни програми који нас упућују на историју града и евоцирају дух средњовековља и некадашње престонице, наступи музичких извођача

Првог дана  манифестације, 7. септембра, у амбијенту Винског града који је у савршеном сагласју са изворним духом „Смедеревске јесени“ пратићемо од 21 сат наступ тамбурашког оркестра „Моравска тамбура“.

У петак, 8. септембра, у Центру за културу Смедерево ће у 17.30 бити свечано отворена привредна изложба која из године у годину траје као неизоставни елемент „Смедеревске јесени“ и која представља привредне и пословне потенцијале града.

Истог дана, свечани дефиле „Смедеревске јесени“, насловљен према добро познатој поруци „Смедерево вазда отворено“ почеће своје кретање у 18 сати, проћиће кроз Карађорђеву улицу, преко улица Саве Немањића и Вука Караџића  и зауставиће се на Градском тргу, где ће бити свечано отворена 136. „Смедеревска јесен“ и постављен велики грозд. Након програма отварања, од 19 сати на тргу ће наступити карневалске групе, учеснице дефилеа.  

Од 20. 30, такође на главном градском тргу  публика ће моћи да ужива у концертном програму „Вино и гитаре“ у коме ће учествовати Љубица Вранеш и Драгољуб Бајић уз пратњу Репрезентативног оркестра Министарства унутрашњих послова.

Од 22 сата, на истој локацији биће одржан концерт певачице Наташе Беквалац.

Субота, 9. септембар доноси богат програм „Деспотов град – средњовековна српска престоница” који обухвата извођење позоришних представа, концерте, игроказе, пијацу заната, казивање поезије, витешке турнире. Садржаје у оквиру тог програма публика ће моћи да прати у Малом граду Смедеревске тврђаве, а учесници и извођачи су Позориште Патос, оркестар Светлост, удружење УЛ-АЗ, витешко удружење Бели орлови. Програм ће се одражавати у периоду од 13 до 18 сати.

У оквиру понуде дневних програма на градском тргу, 9. септембра биће реализовани програми за децу од 12 до 14 сати у којима ће учествовати Предшколска установа „Наша радост” уз друге извођаче, а од 14 сати до 20.30 на тргу ће наступати фолклорне групе.

Принц од Врање је запажени музички извођач чији ћемо концерт моћи да пратимо у вечерњем термину, од 20.30 на тргу, а након његовог наступа од 22 сата у оквиру концерта рок и поп музике наступиће Ђорђе Давид, Ивана Петерс, Александар Јосифовски и Славица Ангелова уз бенд Death Saw.

У недељу, 10. септембра поред програма у Малом граду Смедеревске тврђаве „Деспотов град – средњовековна српска престоница”, који ће се, као и претходног дана, одржати од 13 до 18 сати, и поред дневних програма на Градском тргу који ће обухватити садржаје за децу и наступе фолклорних група према истој сатници која је одређена за 9. септембар, концерт ће одржати реномирани поп певач, познат по префињеним нумерама, Сергеј Ћетковић.

Концерт Сергеја Ћетковића одржаће се на градском тргу са почетком у 21 сат.

Завршни концерт, са почетком у 23 сата одржаће певачица Тања Савић, а у финишу Смедеревске јесени ће, према већ устаљеној пракси публика моћи да присуствује ватромету.

Пратећи програм укључује продајну изложбу на градском тргу у којој ће своје производе понудити удружења жена, произвођачи меда, цвећа, вина, воћа и сувенира.

У Музеју у Смедереву биће отворена изложба „Мексико у историјској штампи Србије“ коју заједнички организују Музеј у Смедереву и Амбасада Мексика у Србији. Изложбу ће заинтересовани моћи да погледају од 4. септембра (тога дана биће и свечано отворена у 13 сати) до 4. октобра.

Народна библиотека Смедерево припремиће изложбе књига Јесен стиже, дуњо моја (Позајмно одељење), Смедерево на туристичкој мапи Србије (Одељење стручне књиге), Јесење шаренило стиже нам у град (Дечје одељење),  Крај мој, треперав од злата (Библиотечки огранци у селима).

Трајање изложби је од 4. до 18. септембра. Биће одржани и књижевни сусрети од којих је један посвећен књижевном стваралаштву Јасминке Надашкић (Позајмно одељење, 5. септембар), а други је сусрет са најпопуларнијим дечјим писцем данашњице Урошем Петровићем (Дечје одељење, 13. септембар). Планирана је, у оквиру програма које припрема Народна библиотека Смедерево, дечја радионица Животиње и слова од јесењег лишћа, затим продајна изложба књига смедеревских издавача од 4. до 11. септембра.

У организацији Историјског архива у Смедереву у сарадњи са Општим удружењем предузетника Смедерево биће  реализован програм обележавања Два века занатства у Смедереву, осам деценија савременог огранизовања занатлија и две деценије Општег удружења предузетника Смедерево. Тим поводом биће уприличена изложба Од занатских еснафа до удружених предузетника која ће трајати од 7. до 9. септембра.

Poslednje vesti