AKCIJE PLANINARSKOG SPORTSKOG KLUBA „ČELIK“ od 2. do 3. Marta 2019.god.

Planinarski sportski klub ”Čelik” u ovom periodu, imao je više akcija: 1.Učešće na samostalnoj akciji ”Uspon na Borački krš”;

2.Škola orijentiringa i planinarske orijentacije i

3.Učešće na Skupštini Planinarskog saveza Srbije


SAMOSTALNA AKCIJA ”Uspon na Ješevac i Borački krš”


Klub je, 3.marta, organizovao samostalnu akciju na koju se uključilo 15 članova. Prvi deo pešačke ture bio je od sela Grabovac, preko Crnog vrha 902 mnv na planini Ješevac, u dužini od 12 km, koju su planinari uz pauze za uživanje u lepoj zatalasanoj Šumadiji, prešli za 5 sati. Potom se, nakon vožnje do sela Borač, krenulo na izazovni, strmi i stenoviti Borački krš 515 mnv. To je redak reljefni fenomen, uzvišenje koje predstavlja deo ugašenog vulkana. Nalazi se u okviru Rudničkog masiva. Sa vrha puca pogled na sve strane po blago zatalasanoj Šumadiji.


ŠKOLA ORIJENTIRINGA
Minulog vikenda 2. i 3. marta nastavljena je obuka. U subotu je rađen Orijentiring i to kretanje učesnika sa merenjem rastojanja. Učesnici škole, merili su rastojanje na bazi broja pređenih koraka. Da bi ovo savladali, najpre su praktično, takođe koračajući na poznatoj dužini puta, saznali koliko im je dug korak pri pešačenju. Nakon ove zanimljive vežbe, treneri su postavili stazu sa 13 kontrolnih tačaka na dužini od 1,2 km vazdušne linije. Na ovom zadatku gde je bilo merenje vremena, bila su 34 polaznika škole iz Čelika i 10 iz Jasenice – Smederevska Palanka. Jasenica je klub koji ulaže u mlade takmičare, i takvim pristupom ekipno je drugi u Srbiji. Polaznici škole, uglavnom deca, u ovoj fazi obuke pokazli su zavidan nivo spremnosti i brzine. Sa decom je radilo 4 trenera iz Čelika i 4 iz Jasenice. Bila su prisutna i 3 pratioca male dece.

U nedelju se radilo na terenima kod veslačkog kluba. Najpre se radilo u grupama sa trenerima kretanje po ucrtanoj putanji, uz stalno držanje orijentisane karte i zapažanje pomoćnih orijentira duž linije kretanja. Potom su treneri na terenu otvorenog košarkaškog terena postavili 9 kontrola. Svrha postavljanja kontrola na ovako malom prostoru je vežbanje orijentisanja karte i promena pravca kretanja uz držanje kontrole na karti koja je stalno u orijentisanom položaju. Bilo je prisutno merenje vremena da bi polaznici škole uvežbali ove radnje u kraćem vremenskom periodu. Zato su svi polaznici ovu stazu prošli po nekoliko puta. Polaznici škole pokazali su zavidan nivo tehnike baratanja kartom. Na ovom okupljanju bilo je 37 polaznika škole, od kojih 24 deteta.
Sledećeg vikenda devetim i desetim okupljanjem, završava se ova škola, tako da će u nedelju 10. marta biti trke po gradu. Obe trke, Orijentiringa i Planinarske orijentacije. Start i cilj će biti na trgu ispred suda. Bilo bi lepo da se takmičarima priključe i sugrađani i tako se bliže upoznaju s ovim sportskim disciplinama.


SKUPŠTINA PLANINARSKOG SAVEZA SRBIJE
Redovna godišnja skupština Planinarskog saveza Srbije održana je 2.marta. Na skupštini su učestvovala 3 člana PSK Čelik. Skupština je razmatrale redovne izveštaje svih komisija. Posebno, kroz izveštaj komisije za Planinarsku orijentaciju, istaknut je doprinos PSK “Čelik” na Balkanskom prvenstvu, a istaknuto je i osvajanje titule prvaka Srbije. Članovima Planinarskog sportskog kluba “Čelik,” Gojku Saviću i Radojku Dimitrijeviću, za dugogodišnji predani rad u planinarstvu i dostignućima koja su postigli, odato je priznanje uručivanjem PLAKETE Planinarskog saveza Srbije.

U Smederevu, 4.3.2019.

UČESNIK NA NEKIM OD AKCIJA ČLAN PLANINARSKOG SPORTSKOG KLUBA ČELIK Branko Grujić

Poslednje vesti

Leave a Comment