U CRKVI SV. NIKOLA U LUGAVČINI POSTAVLJA SE MERMERNI IKONOSTAS

U crkvi  Sv. Nikole u Lugavčini  u ponedelak su počeli radovi na postavljanju ikonostasa koji je donirala   meštanka  Radica  Stepić Božilović. Tim povodom  u tamošnjem Domu kulture izveden je kulturno zabavni program uz učešće harmonikaša i voklanih solista, učesnika Sabora harmonikaša. 

  Započeta sa izgradnjom 2006. godine kao vekovna težnja Lugavčana da u svom selu sagrade hram, crkva Sv. Nikole dobija svoj enterijer. Zahvaljujući darodavcu  i jednom od najvećih ktitora crkve  Radici Stepić Božilovic , majstori iz Aranđelovca od ponedeljka su započeli radove na postavljanju   ikonostasa.

I nije prvi put da rođena Lugavčanka, koja više decenija živi i radi u Austriji,  Radica Stepić Božilović pomaže izgradnju crkve u svom selu. Ovog puta donirala je velika novčana sredstva za  mermerni ikonostas, doputovala je da prisustvuje tom činu, a ujedno u svojoj crkvi proslavi rođendan zajedno sa  prijateljima, rođacima i komšijama.

Izgradnja ikonostasa u seoskoj crkvi bila je povod da  i organizacioni odbor Sabora harmonikaša  priredi kulturno zabavni program u tamošnjem Domu kulture,  pod pokroviteljstvom mesne zajednice i uz nesebičnu podršku Aktiva žena Lugavčina.

Posebna zahvalnost  tokom programa odata je ktitorki  Radici Stepić Božilović, koja   je sa bine uputila apel  žiteljima Lugavčine da se u što većem broju sakupljaju u hramu proslavljajući litiju ali i ostale  verske praznike.

Članovi  Saveta Mesne  zajednica  zajedno sa  Udruženjem  žena i   Saborom harmonikaša  nakon završetka kulturno umetničkog programa, priredili su rođendansko druženje za svoju meštanku ktitorku, donatorku i ženu velikog srca  Radicu Stepić Božilović.

  

Poslednje vesti

Leave a Comment