Dan kada je Smederevo pre 78 godina bilo srpska Hirošima

Piskom lokomotive u 14 časova i 14 minuta i intoniranjem srpske himne, počelo je obeležavanje tragičnog događaja u istoriji grada Smedereva, kod spomenika 5. jun. Tog 5. Juna 1941. godine u eksploziji municije u Tvrđavi, stradalo je oko 4 hiljade Smederevaca i grad skoro sravnjen sa zemljom.

Vence i cveće na spomenik žrtvama tragedije najpre su položili predstavnici grada zamenik predsednika skupštine grada Branče Stojanović i članica Gradskog veća Marina Tirnannić, zatim delegacije Gradske organizacije SPS-a, te Subnora, kao i brojni predstavnici udruženja i organizacija grada Smedereva, kao i predstavnici Gimnazije i porodica stradalih.

Na ovaj događaj koji je najtragičniji u istoriji Smedereva podsetio je u svom izlaganju zamenik predsednika Skupštine grada Smedereva Branče Stojanović, koji je tom prilikom istakao da je u eksploziji 600 vagona municije koja je lagerovana u smederevskoj tvrđavi, nastradalo oko 4 hiljade ljudi, u vreme, kako je rekao, kada je grad imao oko 11 hiljada stanovnika. Skoro ceo grad je tada sravnjen sa zemljom. On je na kraju svog izlaganja pozvao istoričare da konačno daju odgovor na pitanje ko je izazvao eksploziju tako razorne moći u Smederevu 5. juna 1941. godine.U kulturno umetničkom programu kod spomenika 5 . jun, inače delo smederevskog akademskog vajara Selimira Seleta Jovanovića učestvovali su učenici OŠ Dimitrije Davidović, zatim smederevske Gimnazije i Muzičke škole Kosta Manojlović.

Tokom prepodneva po običaju ispred Spomen kosturnice na Starom groblju služen je parastos žrtvama eksplozije.

Poslednje vesti

Leave a Comment