Žitelji Malog Krivaka dobili kanalizaciju

Grad Smederevo u saradnji sa Ministarstvom finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU, Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Udruženjem nevladinih organizacija “Smederevski forum” realizovao je projekat koji je finasiran od bespovratnih finansijskih sredstava Evropske Unije IPA 2013 u okviru programa „Obezbeđenje trajnih stambenih rešenja i unapređenje fizičke infrastrukture u romskim naseljima u trajanju od 24 meseca.

Na svečanosti povodom puštanja u rad nove kanalizacione mreže u Malom Krivaku, Zoran Lakićević, državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture istakao je da su sredstva u iznosu od milion i 200 hiljada evra najveća, koja je jedan grad dobio u okviru pomenutog projekta. Urađeno je oko 3 hiljade metara kanalizacije i oko hiljadu i po metara atmosferske kanalizacije, što će pomoći da ne bude poplava i nagomilavanja vode u tom naselju, rekao je Lakićević.

Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović je objasnila da je reč o najsavremenijem sistemu koji će rešiti problem kanalizacije u Malom Krivaku ali i moći da primi kanalizaciju iz okolnih naselja i Industrijske zone. Zdravka Simić iz Nacionalnog Saveta Roma je obećala da će Savet nastaviti da podržava ovakve projekte koji se tiču poboljšanja komunalne infrastrukture u romskim naseljima.


Prema popisnim podacima iz 2011. godine, Grad Smederevo ima oko 2500 Roma, što čini oko 3,5% ukupnog stanovništva. Jedan od prioriteta grada je bio i taj da se poboljša infrastruktura naselja u kojem žive Romi u naselju Mali Krivak.
Projekat “Unapređenje infrastrukture u jednom od najvećih substandardnih naselja u Srbiji”dodeljen je grantom EU u IPA 2013 “Trajna stambena rešenja i unapređenje fizičke infrastrukture u romskim naseljima”. Vakuumska kanalizacija izabrana je kao optimalno rešenje u pogledu ekonomičnosti i uslova terena.
Potpisivanjem Ugovora sa donatorom i saradnicima započela je njegova realizacija 6. juna 2017. godine.


Savez romskih nevladinih organizacija “Smederevski forum” kao ko-aplikant igrao je ključnu ulogu u pružanju trajnih kontakata sa lokalnom romskom populacijom i korisnicima u lokalnoj zajednici.
Učešće Evropske unije u ovom projektu je 1.000.000,00 EUR, dok je učešće grada Smedereva je oko 300.000,00 EUR.
Cilj projekata je bio da se poboljšaju uslovi za socijalno uključivanje Roma u Republici Srbiji, posebno na integraciju Roma u Smederevu. Ovim projektom Grad Smederevo je poboljšao uslove života za 329 domaćinstava i 2.500 Roma u podstandardnom naselju Mali Krivak, jednom od najvećih romskih naselja u Srbiji.


U naselju Mali Krivak napravljene su dve glavne grane vakumske kanalizacije koje vode do vakuumske stanice u samom naselju, potisni i gravitacioni vod do recepijenata Papazovačkog fekalnog kolektora i glavna sabirna vakumska mreža ukupne dužine 3300 m. U okviru sabirnog sistema urađeni su i vakumski šahtovi i ventili sa sistemom daljinskog monitoringa.
Izgrađena je i atmosferska kanalizacija gde je odvođenje atmosferskih voda rešeno sistemom otvorenih i zatvorenih gravitacionih kolektora ka krajnjem recipijentu – kanal u Malom Krivaku u ukupnoj dužini projektovane trase 1400 m.


Zajedničkim ulaganjem grada Smedereva i Elektrodistribucije Smederevo izgrađena je transformatorska stanica 630 kVa priključnog podzemnog voda od 10 kV na uglu ulica Šalinačke i Alaske zbog poboljšanja napona i priključenja novih korisnika sistema u delu naselja Mali Krivak.

Takođe, planira se i uređenje ulica kako bi se poboljšala kompletna infrastrukturna opremenjenost celog naselja, i poboljšali uslovi za život 2500 stanovnika Malog Krivaka.

Poslednje vesti

Leave a Comment