DO POLOVINE JUNA RED SUNCA, RED KIŠE

Što se tiče vremena u junu, na sajtu RHMZ dugoročna prognoza pokazuje da se do polovine juna može očekivati takođe promenljivo vreme sa čestom smenom kiše, sunca, vetra, ali i pojavom grmljavine.

U Srbiji se do kraja ovog meseca očekuje veoma promenljivo vreme u većini dana sa kratkotrajnom kišom, pljuskovima i grmljavinom, kaže u RHMZ.

Ipak pljuskovi i grmljavina neće biti tako žestoki kao prethodnih dana.
Temperature će se kretati između 20 i 25 stepeni.
Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do 27. maja, biće umereno toplo, pre podne pretežno sunčano, posle podne promenljivo oblačno, ponegde pljuskovi i grmljavina.

Sve do pred kraj meseca očekuje nas promenljivo majsko vreme u većini dana sa kratkotrajnim pljuskovima i grmljavinom. Količina padavina neće biti kao prethodnih dana, pogoto ne kao u ponedeljak. Biće lokalnih padavina i grmljavina, ali ne tako jakog intenziteta”, kažu meteorolozi.

Lokalno bi moglo da padne kiše između 10 i 20 litara po kvadratnom metru, manje nego prethodnih dana.

RHMZ je upozorio na nadolazeće nevreme, a na snazi je bio žuti meteoalarm, koji predstavlja upozorenje na grmljavine i pljuskove.

Nema izgleda da bi narednih dana nepogode mogle biti takvog intenziteta. Međutim do polovine juna može očekivati takođe promenljivo vreme sa čestom smenom kiše, sunca, vetra, ali i pojavom grmljavine.

Biometeorološke prilike mogu imati nepovoljan uticaj na osobe sa srčanim i disajnim problemima. Meteoropatske reakcije su moguće u vidu neraspoloženja i bolova u mišićima. Oprez se savetuje učesnicima u saobraćaju.

Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu upozoravaju osobe koje su alergične na polen da se u naredna 3 dana u vazduhu očekuju niske do srednje koncentracije polena konoplje i borova, kao i niske koncentracije polena breze, javora , tuja i čempresa, oraha , te duda, bokvice i trava, zatim hrasta, kiselice, vrbe i koprive.

Poslednje vesti

Leave a Comment