TRIBINA “KULTURA I SREĆA”

U sklopu naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo, u sredu, 22. maja, u Koncertnoj dvorani održaće se tribina pod nazivom “Kultura i sreća” na kojoj će govoriti dr Tatjana Milivojević, filozof i psihoterapeut.


U problemskom pristupu pitanjima o tome šta čini bit i iskustvo kulture, u čemu se sastoji sreća, te u ispitivanju odnosa kulture i sreće tokom programa će biti razmotrena razlika između „imati kulturu“ i „biti kulturan“ i ukazano na kulturu kao polje samorazvoja, samoosvešćenja života, smislotvornosti i egzistencijalnog profilisanja. Iskustvo sreće, mimo površnih zadovoljstava, biće tematizovano u njegovoj suštinskoj vezanosti za zov i avanturu samospoznaje, izazova da se postoji kao ličnost. Biće naglašeno shvatanje sreće kao optimuma bića i dobra kome se teži radi njega samog, obeleženog kohezijom unutrašnjih snaga, slobodnom motivacijom, uznošenjem životne energije. Pažnja će biti posvećena mogućim odgovorima o prožetosti, uzajamnoj pripadnosti sreće i kulture, osvrtima na tekovine stvaralaštva i na iskustvo mitske svesti.
Program počinje u 19 sati, moderator je Marko Cvetković, urednik naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo, a ulaz je slobodan.

Poslednje vesti

Leave a Comment