ZAKON O DUALNOM OBRAZOVANJU NE ODGOVARA KOMPANIJAMA

Zakon o dualnom obrazovanju počeće u punoj meri da se primenjuje od naredne školske godine. Međutim,  za razliku  od dualnog  modela koji je bio u primeni  tokom proteklih godina,   novi  Zakon donosi i novine, koje će kako tvrde direktori škola stvoriti poteškoće u njegovoj  primeni. Prema rečima Sime Đorđijevskog direktora Tehničke škole, primedbe su već upućene resornom ministarstvu  i pomoćnici ministra prosvete  Gabrijeli Grujić.  Jer kako tvrdi,  suština priče je u tome da kompanije  ne mogu da prihvate član Zakona koji definiše ugovornu obavezu učenika, prema kojoj on nije u obavezi da se i radno angažuje u kompaniji, koja ga je tokom školovanja plaćala za izvođenje stručne obuke.

“Predstavniic kompanija se slažu i prihvataju sve članove zakona osim jednog koji  kaže da učenici nemaju nikakavu obavezu prema kompaniji nakon završetka školovanja. Svi oni, bilo da  su strane ili domaće kompanije, su mišljenja da je to ne prihvatljivo i nije poput dualnog obrazovanja koje postoji dugo godina na zapadu”, objasnio je Đorđijevski.

 

Zamišljen tako da učenicima omogući solidno teorijsko a pre svega praktično znanje, kako bi posle završene srednje stručne škole mogli  da nastave da rade u kompaniji u kojoj su se tokom 3 godine obučavali, Zakon o dualnom obrazovanju je i uvezen iz zapadne Evrope, Nemačke, Austrije i Švajcarske, gde uspešno  funkcioniše više desetina godina. Međutim u Srbiji je ovaj zakon drugačije definisan, objašnjava direktor Tehničke škole I upozorava da  upravo zbog toga  u smederevskim srednjim stručnim školama  za  narednu   školsku godinu neće biti  obrazovnih profila, čiju realizaciju definiše Zakon o dualnom obrazovanju.

Strategijom o obrazovanju, koju je donela Vlada Republike Srbije 2012. godine, zatim uvođenjem kooperativnog modela obrazovanja 2014. godine kao i na osnovu studije izvodljivosti iz 2015. godine koju je izradila Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GIZ), započeta je priča o dualnom obrazovanju u Srbiji. Po tom modelu i u dve srednje stručne škole u Smederevu  u Tehničkoj i Tekstilno tehznološkoj i poljoprivrednoj školi despot Đurađ počelo je obrazovanje učenika u saradnji sa kompanijama koje posluju u gradu na Dunavu, kineskom Hbis i Turskom Kajzen.

Poslednje vesti

Leave a Comment