DRAŽEN DRAŠKOVIĆ DOBITNIK SVETOSAVSKE POVELJE GRADA SMEDEREVA ZA IZVANREDNE REZULTATE U OBLASTI NAUKE

Na Svetosavskoj akademiji, koja je održana u velikoj sali Centra za kulturu, po tradiciji dodeljene su Svetosavska povelja grada Smedereva i Svetosavske nagrade. Svetosavska povelja za 2019. godinu  za postignute izuzetne rezultate u oblasti nauke  pripala je Draženu Draškoviću.  Rođen je 1985. godine, bio je odličan učenik OŠ dr Jovan Cvijić i Gimnazije u Smederevu. Tokom školovanja osvajao je mnoge nagrade na regionalnim i republičkim takmičenjima iz matematike, fizike i informatike. Bio je učesnik škole mladih matematičara Arhimedes i  Istraživačke stanice Petnica. Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu upisao je 2004. godine na kome je nakon završenih osnovnih studija upisao i magistarske  master studije. Početkom 2010. godine zaposlio se na fakultetu kao saradnik u nastavi. Tokom tih studija boravio je u razvojnom centru  kompanijie ABM u Nemačkoj i kompanije Google u Švajcarskoj. Doktorske studije završava 2018. godine sa prosečnom ocenom 10. Tokom doktorskih studija bio je asistent  u nastavi na Elektrotehničkom fakultetu gde je svake godine držao audio i laboratorijske vežbe  na  14 predmeta, od kojih je 4 predmeta sam osmislio. Titulu doktora nauka za oblast  elektrotehnike i računarstva dobio je za rad „Softverski sistem za učenje i primenu logaritama veštačke inteligencije“. Dražen je  član mnogobrojnih udruženja, između ostalih i Inernacionalnog udruženja inženjera računarstva. Radio je i honorarno više od 6 godina kao softverski arhitekta, softverski inženjer i projektni menadžer na velikim svetskim softverskim projektima. Oblast istraživanja dr Dražena Draškovića obuhvata veštačku inteligenciju i inteligentne sisteme, analizu i obradu podataka , metodologija projektovanja i testiranje softverskih sistema i primena različitih algoritama u oblasti veštačke inteligencije u softverskim sistemima baziranim na  internet i mobilnim tehnologijama. Veliki je dobrotvor svoje bivše škole, Gimnazije u Smederevu kojoj je pre dve godine poklonio 30 LCD monitora za računarske laboratorije. Svojim radom, trudom i nesebičnim zalaganjem, prenosi znanje mladim generacijama i vrlo često na svom poslu ostaje i po 15 sati, jer posao na fakultetu radi sa velikom ljubavlju i posvećenošću. Dražen Drašković svojim pedagoškim radom pomaže da  naši najbolji inženjeri ostanu da žive i rade  u Srbiji, a svojim studentima često pomogne da  već tokom studija prođu kroz neki veliki projekat i tako lakše pronađu posao u svojoj struci. On je jedan od glavnih inicijatora pokretanja informatičkih odeljenja u srednjim školama kao i reforme celokupnog obrazovanja sa ciljem da Srbija spremna uđe u  četvrtu digitalnu revoluciju .

Nagrade je dobitnicima uručio zamenik gradonačelnika Dejan Stošić.

„Za mene je danas ovo posebno veče, jer sam dobio ovo priznanje od svojih sugrađana i kolega,  predlagača i mojih drugara iz smederevske Gimnazije. Ja sam u ovom gradu odrastao, završio sonovnu školu i Gimnaziju , takođe prirodno matematičkog smera i sve ono što sam naučio od svojih profesora i nastavnika iz škole, Gimnazije i sa fakulteta dužan sam da i dalje prenosim i nekako nastavim Svetosavski put. Odlučio sam  da se bavim prosvetom i da ostanem na fakultetu iz ljubavi prema znanju, prema kulturi  i prema svemu onome  što nas je Sveti Sava učio kroz sve ove vekove, o kojima smo i mi učili o njemu. Ja sam takođe bio učesnik nekih ovakvih školskih priredbi . Nisao odavno bio ovde, ali mi je jako drago da se ova tradicija i dalje neguje. Nadam se  da će među   ovim mladim ljudima takođe biti nekih uspešnih djaka  kao što su danas ovde  mojih troje mladih kolega koji su dobili nagradu. Nadam se da će naši  đaci biti  vredni i da će učiti i svakoga dana misliti o Svetom Savi a ne smo o danas kada je školska slava.  Svakoga dana treba da se prisetimo njega,  njegovih dobrih dela, svemu onome što  je on osnovao za naš nacionalni identitet, našu crkvu, naš  Hilandar, naše znanje i kulturu, moralne vrednosti,  jasne vrednosti i ja se nadam da svako od nas treba da se trudi da bar po malo  u svakom od nas bude Sveti Sava.  Zahvalio bih se svima vama koji ste došli. Ja ću se truditi da i dalje  nastavim da budem na tom Svetosavskom putu, da ću još mnoge generacije izvesti, da ćemo se potruditi da mnogi ovi mladi koji su danas u sali, budu uspešni inženjeri, lekari i mnoge druge struke, a nadam se i budući profesori i  da će se naći u nekim narednim godinama takođe ovde sa nama,  da će dobiti nagrade i da će  trasirati taj dalji put našeg Svetog Save. Hvala vama svima. Mnogo mi je drago, pre par dana bilo je 10 godina moga rada i očigledno je ova nagrada proistekla iz toga. Još puno imam da radim, još puno novih generacija da izvedem na put  i verujem da ću uspeti  da ih naučim kako nekim profesionalnim stvarima tako i životnim“, poručio je ovogodišnji dobitnik Svetosavske povelje Dražen Drašković.  

 

 Svetosavsku nagradu  za stvaralaštvo mladih dobili su Šćepan Čukić,  Aleksandra Cvetković i Aleksandra Radojković, nekadašnji  učenici generacije  prirodno matematičkog  smera u Gimnaziji, nosioci   diplome Vuk Karadžić. Šćepan Čukić je student prve godine Elektrotehničkog fakulteta, Aleksandra Cvetković je student na Medicinskom fakultetu, a Aleksandra Radojković studira na Tehnološko metalurškom fakultetu u Beogradu. Nagrade je dobitnicima uručio zamenik gradonačelnika Dejan

Stošić.

Ovogodišnji besednik na Svetosavskoj akademiji bio je dr Aleksandar Milovanović, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu. U kulturno umetničkom programu učestvovali su Crkveni hor “Sloga,” zatim đaci OŠ JJ Zmaj, domaćina ovogodišnje manifestacije i Ansambl Ministarstva odbrane “Stanislav Binički.”  

Poslednje vesti

Leave a Comment