Drugo izdanje Dunav Film Festa može da počne

Dunav Film Fest u Smederevu ima svoju budućnost,  jer Festival ima mogućnost da se munjevitom brzinom plasira u red festivala koji će biti od značaja ne samo za kulturni život ovog grada već i za turistički potencijal Smedereva koji je itekako živ i koji postoji,  rekao je  na konferenciji za novinare  gost selektor Jugoslav Pantelić  u Centru za kulturu Smederevo.

Pred nama je jedan program koji na najbolji način oslikava produkcionu 2019. godinu kada govorimo o kinematografijama  zemalja podunavskog sliva. Festival otvara film rumunskog  reditelja Kornelia Porumboia „Zviždači“. U pitanju je film koji je prikazan u glavnom programu Kanskog filmskog festivala gde se takmičio za nagradu Zlatna palma ove godine. Istakao bih i film „Golden glou“ ili ,“ Zalatna rukavica“ po mom mišljenju najznačajnijeg nemačkog filmskog autora Fatiha  Akina koji je ove godine prisutan čak sa 3 filma na Dunav Film festu.  U takmičarskom programu gledamo taj film, a u okviru pratećeg programa gledamo početke tog autora , njegov  film „U julu“,  a u okviru programa „Savremeni nemački film“ gledaćemo njegov sigurno dosadašnji najveći uspeh  a to je film „Niotkuda“.

„ Zlatna rukavica“ nije film za svačije oči i kada sam ga zimus  pogledao u Berlinu , prva asocijacija koju sam imao je da je ovo režirao neko ko objedinjuje  sve one strasti i sve one rukopise koje poznajemo kroz pozavanje  stvaralaštva  jednog  Rajnera Vernera Fasbindera odnosno Larsa Fontrira.

 Film koji zatvara festival je sigurno najtraženiji film u ovom trenutku  na planeti i to sa razlogom, to je film  „Bol i slava“  Pedra Almodovara,  najznačajnije ostvarenje ovog velikog autora  godinama u nazad a mislim da ne greše i oni koji kažu da je to film njegove karijere . Glavni glumac koji tumači lik slavnog reditelja u ovom autobiografskom filmu je  Antonio Banderas, nagrađen  u Kanu za najboljeg glumca tog festivala, objasnio je Jugoslav Pantelić.

Igor Stanković, osnivač festivala, kao i prošle tako i ove godine potvrdio je da festival ima svoju budućnost i da je Smederevo  pravi grad za domaćina festivala koji prikazuje filmsko ostvarenje zemalja podunavskog sliva.    „Kolika je privilegija ove zemlje da kroz nju protiče Dunav, tolika je privilegija samog festivala da se dešava u ovom prelepom gradu  na najlepšoj  tvrđavi koja postoji sigurno ne samo u ovoj  našoj državi već i u celom dunavskom slivu. Festival sada već drugi koji sigurno nastavlja svoj život,  i u nekoj tradiciji koja će predstojati,  donosi  niz noviteta, predstavljajući tradiciju  koju je započeo prošle godine. Na 4 lokacije na kojima se festival dešava produžen za jedna dan, u svom trajanju od  6 dana,  Mali grad kao glavna lokacija festivala, sa prelepom atmosferom i prelepim ambijentom  doneće filmove takmičarskog programa , ali i neke filmove koji su kao specijalna projekcija , odnosno kao ekskluzive,  bukvalno  prva prikazivanja nakon velikih festivala.  Takođe pristanište, odnosno pristan na Dunavu, kao jedna od lokacija, koju bukvalno ni jedan festival nema , a već smo to rekli  da je Srbija poslednja zemlja u 10 zemalja Dunavskog sliva  koja  dobija festival  zemalja   Podunavskog sliva, jedinstven  po tome da se projekcije dešavaju na samoj reci Dunav. Pristan je jedna izuzetan lokalitet gde će biti prikazani filmovi,  takođe Karađorđev trg  kao besplatno mesto prikazivanja filmova  za sve ljubitelje  filma kao podsećanje na  ono što je nekada punilo bioskopske  sale“, istakao je Igor Stanković.  

 Dragoljub Braca Martić, direktor Centra za kulturu govorio je takođe o ovogodišnjem programu festivala: „Sudeći po uspehu festivala, možemo slobodno reći  će filmska umetnost  svakako biti  prva kategorija umetnosti  koja na najbolji način promoviše i naš grad i našu državu. Kada je reč o programu u pitanju je  jedan iskorak  naviše u odnosu na prvi festival  i to će svakako grad Smederevo da promoviše na najbolji mogući način, ne samo u Srbiji nego možemo slobodno reći i u Evropi,  jer u pitanju su najbolja filmska ostvarenja. Što se   gledalaca tiče, jedino će se naplaćivati ulaz u Mali grad smederevske tvrđave, dok će  ostale projekcije biti  besplatne.

 Dunav Film Fest počinje filmom Wudstok, 19. Avgusta u  20.30 minuta u Malom gradu. Inače ovaj dokumentarni film nije u takmičarskoj konkurenciji, a  posvećen je petesetogodišnjici od legendarnog koncerta.    

Poslednje vesti

Leave a Comment