Grad Smederevo poklonio defibrilator Službi hitne medicinske pomoći

 Savet za bezbednost saobraćaja grada Smedereva poklonio je savremeni aparat, mobilni defibrilator, Službi Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja. Ova donacija vredna 600.000 dinara  koristiće za uspešnije zbrinjavanje povređenih u saobraćajnim nezgodama. Defibrilator su uručili  predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja i član Gradskog veća Branislav Drobnjaković, zajedno sa članicom Gradskog veća Jasminom Vojinović.

Na ovoj vrednoj donaciji  zahvalili su se direktorka Doma zdravlja dr Svetlana Jovanović Mihić i načelnica Službe hitne medicinske pomoći dr Jasmina Maksimović.

Defibrillator je elektronski uređaj i sredstvo prve pomoći, koje se upotrebljava  usled srčanog udara ili poremećaja ritma srca. Iznenadna srčana smrt jedna je od najčešćih uzroka smrti u svetu. U Srbiji prosečno godišnje iznenada umre preko 7.000 ljudi. To znači da skoro svakog sata na ulici, u gradskom prevozu ili nekom drugom javnom mestu umre po jedan građanin. Prema statističkim podacima, rana reanimacija i defibrilacija  imaju stopu preživljavanja veću od 60 odsto.

Poslednje vesti

Leave a Comment