IZLOŽBOM U BIBLIOTECI POČELA SVETOSAVSKA NEDELJA

U Narodnoj biblioteci Smederevo počeo je program obeležavanja tridesetih Smederevskih Svetosavskih svečanosti postavljanjem i otvaranjem tematskih izložbi. Čak 19 izložbi  knjiga nalaze se  na svim odeljenjima ali i u ograncima biblioteke u seoskim mesnim zajednicama.

Na Pozajmnom odeljenju je tema izložbe “Sveti Sava je naša večita priča, nikad do kraja ispričana i završena”.  Izložba upriličena dečijem uzrastu na Dečijem odeljenju nosi naziv “A sad srpski Sveče Savo , što si Srbima škole davao, nema tebi više traga, pašće tvoga roda snaga”. Takođe je za posetioce dostupna i izložba pod nazivom “Prosvetitelju svoga otačastva”,  posvećena razvoju školstva u smederevskom kraju. Prvi segment čine publikacije iz  fonda Odeljenja stručne knjige, posvećene prvom srpskom prosvetitelju, Svetom Savi. Drugi segment čini građa iz fonda Zavičajnog odeljenja koja nam pruža uvid u istorijski razvoj  školstva u Smederevu, od 1806. godine kada je osnovana prva škola u gradu na Dunavu, pa do današnjh dana. Monografije osnovnih i srednjih škola, izveštaji o radu, školski  listovi i časopisi, svedoče o osnivanju  i radu smederevskih škola, ali i o prosvetnim radnicima koji su postavili temelje savremene  prosvete. Autori izložbe su Dragana Lazić i Mirjana Radovanović.

U okviru programa tridesetih smederevskih Svetosavskih svečanosti tokom dana biće otorene i izložbe fotografija i ikona u Muzeju i u Galeriji Centra za kulturu. Najpre u 17 časova    izložba fotografija u Muzeju  pod nazivom “I ovo je Srbija”, autora Zorana Cvetkovića, a u 18 časova   izložba  ikona u Galeriji  Centra za kulturu. 20 radova Hilandarske reprodukcije i autorskih dela izložiće Nemanja Nedeljković,  ikonopisac  iz Smedereva.

 Za utorak  je u podne planirano otvaranje izložbe u školi Ilija Milosavljević Kolarac,   inače domaćina ovogodišnjih Svetosavskih svečanosti. Tamo će biti prikazani “Smederevo i smederevski kraj u Prvom svetskom ratu   1914-191., autora Miroslava Lazića. Od 18 časova u Istorisjkom arhivu  biće predstavljena knjiga “Srpska pravoslavna crkva. Osam vekova istorije u slici i reči”. O knjizi će govriti autori dr Boris Stojkovski i Srđan Ercegan.

Poslednje vesti

Leave a Comment