BOGOJAVLJENSKI USPON NA BELJANICU

Na Bogojavljanje 19.1.2019.god., održana je tradicionalna akcija Bogojavljenski uspon na Beljanicu 1339 mnv. Na akciji se okupilo oko 250 planinara iz 25 klubova (preliminarna informacija, pre konačnog izveštaja organizatora). U akciji je učestvovalo i 15 članova PSK Čelik. Organizator i domaćin akcije bio je planinarsko – spelološki klub Resava iz Despotovca. Zborno mesto bilo je kod restorana Đula, nedaleko od planinarskog doma Suvaja na reci Resavici.Odavde, najpre, po oblačnom vremenu bez padavina, na temperaturi oko nule, preko ugaženog snega, ali klizavog kolovoza, do planinarskog doma Suvaja, oko kilometar pešačenja. Tad se prelazi preko mosta na reci Resavi i gazi po snegu dubine oko 30 cm, po putu koji se pod snegom tek nazire. Put vodi preko livade i onda ulazi u šumu bez lišća ali uspon postaje zahtevniji. Prolazi se pored vrha Cerjak 695 mnv i izlazi na zaravan Dugi Do.

 Posle relativno lakšeg dela ulazi se u šumski predeo sa ogromnim stablima bukvi, na strmu stazu koju planinari savladavaju cik-cak kretanjem. Sneg postaje sve dublji, a na mestima gde su formirani smetovi i preko metra dubine.  Ovo usporava kretanje. Izlazi se na zaravan Ribarska padina na kom je sve više crnogoričnog rastinja i stabala okovanih u zaleđeni sneg. Tako po čedno belom snegu, belina koju mi u gradovima ne možemo videti i doživeti, posle 3 sata i 50 minuta, te pređenih 8 km izlazi se na vrh. U to vreme na vrhu je provejavao slab sneg, bez značajnog vetra, sa raspoloženim planinarima u raznim bojma zimske odeće i opreme, spremni za fotografisanje, radi što bržeg objavljivanja na društvenim mrežama. Pauza za predah od napornog uspona, okrepljenje i povratak.

Povratak najpre preko snegom pokrivenim livadama, pa ulaz u belogoričnu šumu u kojoj ima jako velikih stabala bukvi, a neke od njih ne mogu obuhvatiti ni 4 čoveka. U drugoj polovini silaska ulazi se u manji pojas crnogorične šume, pa potom sledi jako strm i zahtevan spust, stazom pokrivenom snegom ispod kog strči kamenje.  Nakon silaska u potok, dolazak do izvora Lisine, čija izdašnost još nije na nivou onih iz prolećnih meseci. Fotografisanje, pa odlazak do vodopada Veliki buk, na kom ima i zaleđenih dugih ledenica. Trenutak i da se to zabeleži fotografisanjem. Potom završetak pešačenja do polazišne tačke sa spustom koji je trajao 3 sata, sa pređenih 9 km. Tako su planinari, prošli zahtevnu deonicu od 17 km za 7 sati pešačenja.          Organizator prošlonedeljnog Božićnog uspona na Rtanj, saopštio je konačne rezultate o učešću.Učestvovalo je 1024 planinara iz 89 društava-klubova, među kojima je bilo učesnika iz Slovenije,Makedonije i Republike Srpske. Čelik je sa 34 učesnika bio četvrti po brojnosti.

          PSK Čelik, šampion države u Planinarskoj orijentaciji, od 26.1.2019. god., počinje novi ciklus školovanja za Orijentiring i Planinarsku orijentaciju. Obuka počinje u 11:00, u prostorijama kluba Karađorđeva 43. Klub je spreman da besplatno obuči sve zainteresovane sugrađane.

NAPOMENA:Fotogrfije su iz arhive članova kluba.

U Smederevu                                     UČESNIK AKCIJE             20.1.2019.god.          ČLAN PLANINARSKOG SPORTSKOG KLUBA ČELIK                                                                            Branko Grujić

Poslednje vesti

Leave a Comment