SMOTRA SLAVSKI KOLAČ U SREDU

U okviru 30. Smederevskih svetosavskih svečanosti ove  srede,  u Centru za kulturu Smedevo u 12 časova počinje tradicionalna manifestacija pod nazivom Slavski kolač. Na izložbi koja je takmičarskog karaktera sa slavskim kolačima učestvovaće žene iz Smedereva, članice udruženja i aktiva koje deluju pri mesnim zajednicama.  Cilj je da se ukaže na značaj krsne slave u crkveno-narodnim običajima, tradiciji i kulturnom nasleđu srpskog naroda.

dana  u Narodnoj biblioteci  u 18 časova počinje Književni susret u okviru koga je predstavljanje knjige”Bluz na Dunavu”,  zavičajnog autora Milana Todorovića. U19 sati u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo biće održana tribina „Hrišćanstvo i film“  na kojoj će govoriti dr Vladimir Kolarić, dramaturg i teoretičar kulture i umetnosti.

Tokom programa biće razmotreno na koji način film kao umetnost i medij može da izrazi ili posreduje hrišćansko religijsko iskustvo, odnosno hrišćansko iskustvo Boga, čoveka i sveta. Kao jedno od najbitnijih svojstava filma u kome dolazi do izražaja njegov odnos prema religijskom biće tematizovana mogućnost preobražavajućeg prelaska iz čulnog u duhovno.

Pristup filmskom stvaralaštvu biće tokom tribine obeležen osvrtima na osobenosti pravoslavnog podvižništva i hrišćanskog shvatanja stvaranja, neodvojivog od bogočovečanskog etosa i dovođenja svih dimenzija života u žižnu tačku ljubavi. Kao reprezentativni za obradu teme biće prikazani inserti iz odabranih filmova. Ulaz je slobodan.

 Dr Vladimir Kolarić je studije dramaturgije završio na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Na istom fakultetu odbranio je doktorsku disertaciju pod nazivom „Film i književnost: transformacija književnog teksta F. M. Dostojevskog u filmovima Živojina Pavlovića“. Objavio je, pored proznih i dramskih tekstova, veći broj naučnih i stručnih radova u domaćoj naučnoj periodici, kao i nekoliko desetina prikaza i eseja iz oblasti teorije filma i književnosti. Bio je učesnik brojnih naučnih konferencija u Srbiji, regionu i inostranstvu, uz iskustvo u uređivanju časopisa i tematskih zbornika. Istraživač je koji deluje pri Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka.

Poslednje vesti

Leave a Comment