JEDAN DAN “SMEDEREVSKE PESNIČKE JESENI”. “ZLATNI KLJUČ SMEDEREVA” AKADEMIKU MILOSAVU TEŠIĆU

Milosav Tešić, pesnik, leksikograf i esejista rođen je 1947. godine u Lještanskom kod Bajine Bašte. Živi u Beogradu, radi u Institutu za srpski jezik kao urednik rečnika SANU. Redovni je član Srpske akademije nauka i umetnosti.  Objavio je brojne pesničke knjige, među kojima su: “Kupinovo”, “Ključ od kuće”, “Blago Božije,” “Krug račanski,” “Dunavom”, “Izabrane pesme”, “Sedmica,” “Bubnjalica” i druge. Nagradu “Zlatni ključ Smedereva Milosavu Tešiću uručiće gradonačelnik Jovan Beč na svečanoj ceremoniji, ali bez publike u velikoj dvorani Centra za kulturu u utorak sa početkom u 19.30 minuta.

Dobitnica nagrade “Zlatni ključić” Zorica Bajin Đukanović rođena je 1952. godine u Mostaru. Piše poeziju i prozu za decu i odrasle. Pesme za decu objavljuje u  časopisima “Zmaj,” “Poletarac,” “Politika za decu” i druge, a knjige poezije objavljuje od 1981. godine. Zastupljena je u  60 antologija, hrestomatija, udžbenika, bukvara, čitanki i lektirnih izdanja . Pesme i priče prevođene su na ruski, engleski, holandski, rumunski, rusinski i makedonski jezik. Dobitnica je brojnih nagrada za svoje pesništvo među kojima je i “Zlatna struna” Smederevske pesničke jeseni  1993. godine.

“Zlatnu strunu” ove godine dobiće  pesnik iz Beograda Miroslav Kostić Kole.  “Povelja Zlatko Krasni” pripašće  Zlati Kocić prevodiocu sa ruskog i na ruski jezik a “Smederevski orfej” biće dodeljen   Aleksandri Ljubisavljević. Tradicionalna “Povelja lista “Naš glas” ove godine pripašće  domaćem pesniku Zosimu Popcu, odnosno dr Zoranu Popadiću.

Svečanosti dodele nagrada prethodiće dva programa: najpre od 18 časova  na Dečijem odeljenju Narodne biblioteke Smederevo biće organizovano uručenje nagrade “Zlatno slovce ” najuspešnijim mladim pesnicima. Oni će se tada sresti i sa dobitnicom nagrade “Zlatni ključić” za 2020. godinu Zoricom Bajin Đukanović.

Na Pozajmnom odeljenju u 19 časova otvara se Sajam poezije, izložba posvećena ovogodišnjim dobitnicima i laureatu nagrade “Zlatni ključ Smedereva.” Milosavu Tešiću. Svi programi  ovogodišnjeg festivala  će zbog aktuelne epidemiološke situacije biti bez publike  i uz direktan prenos na svim društvenim mrežama.

Poslednje vesti

Leave a Comment