KOMEMORATIVNI SKUP POVODOM DANA SEĆANJA NA ŽRTVE NATO BOMBARDOVANJA

 

Dan sećanja na stradale u NATO bombardovanju po tradiciji i ove godine obeležen je komemorativnim okupljanjem kod Spomenika ratnicima palim u NATO agresiji 1999. godine i polaganjem venaca. Obeležavanje 23 godine od početka vazdušnih napada NATO alijanse pod nazivom “Milosrdni anđeo” na Saveznu Republiku Jugoslaviju, u Smederevu je počelo himnom i minutom ćutanja, kojim su prisutni odali poštu staradalima.

U ime Grada Smedereva, na spomenik kod zgrade Gradske uprave vence su položili gradonačelnik Smedereva Jovan Beč i članica Gradskog veća zadužena za resor kulture Maja Ćirković. Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik je naglasio značaj obeležavanja ovog dana i sećanja na stradale u NATO agresiji.

“Na današnji dan, pre dvadeset tri godine, tačnije 1999. godine, počeo je napad NATO agresora na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju. Bombardovanje je trajalo 78 dana, ostavivši za sobom hiljade žrtava, ogromna razaranja, zatrovanu životnu sredinu, a da za takav zločinački čin nije ni postojala odluka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija “, istakao je između ostalog gradonačelnik Beč.

Vence na spomenik stradalima u NATO bombardovanju položili su i delegacije Gradskog odbora SPS – a Smederevo, Policijske uprave Smederevo, zatim Komande garnizona Požarevac, kao i delegacija SUBNORA – a, ali i druga udruženja i pojedinci.

Komemorativnom okupljanju, pored brojnih građana, prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, javnih preduzeća, ustanova kulture i republičkih organa.

Poslednje vesti