Muzički festival “Tvrđava muzike” u malom gradu

 Motivisano uverenjem da Smederevo može postati uporište ozbiljnog i prepoznatljivog muzičkog događaja sa festivalskim karakterom i sa sadržajem koji je bogat umetničkim kvalitetima, u Malom gradu Smederevske tvrđave će se održati prvo, dvodnevno izdanje muzičkog festivala „Tvrđava muzike“.

  U osnovi, ideja o festivalu je orijentisana ka mogućnostima koje se odelotvoruju na polju world muzike, poližanrovskoj muzičkoj sferi u kojoj se ostvaruje fuzija muzičkih pravaca kao što su rok, pop, džez sa tradicionalnom muzikom. Za brojne autore tokom proteklih decenija, world music ili svetska muzika je nešto što odgovara istraživačkom pristupu muzici, dinamični poligon inovacije, kreacije, muzičke inteligencije i imaginacije, izazov novih mogućnosti.

Program koji će se održati 24. i 25 jula u Smedervskoj tvrđavi i koji bi trebalo da predstavlja prve korake u izgradnji jednog festivala obuhvata nastupe četiri muzičke grupe. Prve večeri, sa početkom u 20. 30 publika će imati priliku da prati koncert sastava „Zvuci Balkana“ koga čine kompozitor i pijanista Veljko Nenadić, Neda Nikolić, frulašica i perkusionista Denis Mahmutović. Veljko Nenadić je dobitnik značajnih nagrada za kompoziciju u Evropi i svetu.  Četvorostruki je  pobednik i jednom drugoplasirani na takmičenju Golden Кey Piano Composition Competition u SAD, osvojio je prvo mesto u Španiji 2013. na takmičenju Fidelio Musica, kao i na Festivalu slovenske muzike 2015. u Moskvi. Tri puta je osvojio prvu nagradu na republičkom takmičenju mladih kompozitora Fedemus u Beogradu. Osvojio je i zlatnu medalju na internacionalnom takmičenju kompozitora – izvođača Otis Reading u Sloveniji. U izdanju World music asocijacijacije Srbije objavljen je album „Igra za frulu i klavir“ na kome sarađuju Veljko Nenadić i Nedoa Nikolić, a njegova kompozicija „Istočni vetar“ uključena je u kompilaciju World music dela značajnih autora iz Srbije koja je predstavljena na najvećem festivalu world muzike u Budimpešti, Womex. Veljko i Neda kao duo osvojili su Gran pri na Festivalu slovenske muzike u Beogradu, kao i Gran pri na finalnom takmičenju u Moskvi. Na takmičenju horskih kompozicija Enio Morikone 2019, Nenadić je osvojio prvo mesto. Predsednik žirija je bio Enio Morikone. Neda Nikolić je pobednik brojnih etno muzičkih takmičenja.

Iste večeri, 24. jula sa početkom u 21.30 koncert će održati grupa Naked. Naked je bend iz Beograda čija muzika počiva na jedinstvenoj mešavini globalnog urbanog gruva začinjenom balkanskom tradicijom i fri džezom. Radi se o žestokom miksu tradicionalnog muzičkog nasleđa Balkana sa elementima svinga i fri džeza koji za bend predstavlja “soundtrack beskrajnoj potrazi za pravim muzičkim identitetom”. Bend je do sada izdao albuma: Noyz, Get Naked, Nakedonia i Yes. Novu, kvartet postavu sastava Naked koja će se pojaviti pred publikom u Smederevu čine Branislav Radojković (bas), Goran Milošević (bubnjevi, udaraljke), Đorđe Mijušković (violina), Ivan Teofilović  (saksofon)

Sledećeg dana, 25. jula, sa početkom u 20.30 nastupaće TiM group, grupa muzičara bogatog iskustva koje je okupilo muzičko stvaralaštvo u džez-rok stilu. TiM group čine Miodrag Nadaškić (klavijature), Tonko Živanović (gitara), Ivan Teofilović (saksofon), Milan Jovanović (bas) I Predrag Čolović (bubnjevi). Na predstojećem koncertu u tvrđavi za bubnjevima će biti Damir Adžić. Bend je nastupao na Valjevo jazz festu i Nisville jazz festivalu.

Završni koncert, koncert Jovana Maljokovića i Balkan salsa benda počeće u 21.30.

 Jovan Maljoković je renomirani beogradski džez saksofonista, kompozitor i aranžer. Jedan je od najplodnijih džez autora u Srbiji. Do sada je objavio deset autorskih albuma. Muzika koju svira je prepoznatljiva, predstavlja fini spoj džeza i tradicionalne muzike. Maljoković je od svog prvog albuma koristio balkansku muziku u svojim džez kompozicijama. U etno muzici vidi naročit vid komunikacije među raznolikim kulturama i  mogućnost za ljude širom sveta da se bolje razumeju. Jovan Maljoković i i njegov Balkan Salsa Band predstavljali su Srbiju na brojnim evropskim džez festivalima. Izdvajaju se nastupi na Rotvel džez festivalu (Nemačka), Festivalima kultura u Beču i Luksemburgu, Festivalu Đango Rajnhart kraj Pariza i, na prestižnom Montre džez festivalu (Švajcarska).

Muzički sastav čine Jovan Maljoković, tenor & alt saksofon, Nemanja Banović, truba, Ivan Ilić, trombon & klavijature, Srđan Tanasković Stenli, klavijature, Goran Potić, gitara, Slaviša Pavlović, bas gitara Miodrag Đino Maljoković, bubnjevi Jelena Teunis, vocal Anđelka Simić, vokal.

Ulaz na program je slobodan, a pokrovitelj je grad Smederevo. Ukoliko vremenske oprilike budu nepovoljne, program će se održati u Centru za kulturu Smederevo.

Poslednje vesti

Leave a Comment