U novo postrojenje u Železari HBIS grupa ulaže 120 miliona dolara

U smederevskoj Želazi položen je kamen temeljac za igradnju novog ekološkog pogona – Aglomeracije. Toj svečanosti je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa ministrima u Vladi Srbije Zoranom Mihajlović i Aleksandrom Antićem.

Zahvaljujući prijateljstvu Pekinga i Beograda, kineska strana uložila je 120 miliona dolara, rekao je Aleksandar Vučić.

“Predsednik NR Kine Si Đinping je bio ovde, posetio vas, bio je oduševljen vašim gostoprimstvom i zbog toga je doneo odluku da podrži Srbiju i smederevsku Železaru”, rekao je Vučić obraćajući se radnicima.

Ništa ne bismo mogli, ukazao je on, da nemamo povećenost kineskog rukovodstva i prijatelja, da nije bilo odlučnosti radnika da se bore za svoj posao. Smederevo je moja ljubav i moj posao, rekao je Vučić.

“Od Železare koja je donosila gubitke i probleme, imamo fabriku kojom se ponosimo, našeg najvećeg izvoznika”, rekao je Vučić.

Ako budemo radili zajedno samo je nebo granica, rekao je Vučić, a kinesku ambasadorku Bo Čen zamolio je da Si Đinpingu prenese poziv da ponovo poseti Srbiju.

Istakao je da je započeo razgovore o tome da kineski investitori u Srbiji otvore fabriku gde će praviti robote, što će biti, kako je ocenio, nova i drugačija budućnost Srbije.

U Železari radi više od 5.000 ljudi, a 269 mladih radnika je zaposleno poslednjih godinu dana, istakao je on i dodao i da je 501 radnik prešao sa ugovora na određeno na ugovor na neodređeno vreme.

Predsednik Srbije najavio je da će opet uputiti poziv kineskom predsedniku Si Đinpingu da dođe u Smederevo i da će ga u tom gradu čekati “desetine hiljada ljudi”.

Predsednik kompanije “Hbis Tangsteel i Hbis Group Serbia” Vang Laniju rekao je da je danas veliki dan – postavljanje temelja i započinjanje radova na očuvanju energije i zaštite životne sredine.Ovaj događaj kako je rekao ostaće zabeležen u slavnoj istoriji prijateljske saradnje Srbije i Kine.

Kada se projekat završi, većina starih zgrada i oprema biće rastavljeni i pokazaće se zelena, inteligentna, vodeća moderna fabrika za uštedu energije u Evropi. Očuvanje energije i zaštita životne sredine dostići će napredni svetski nivo, izjavio je Vang Laniju.

 

Ambasadorka Narodne republike Kine u Beogradu Čen Bo je, obraćajući se na srpskom jeziku, rekla da će nakon obnove, železara biti konkurentnija, a Smederevo i okolina će imati svežiji vazduh i bistrije nebo.

Ona je na početku svog izlaganja rekla da su joj kineski radnici u Železari preneli da su njihove srpske kolege veoma ljubazne, da uče srpski jezik, da prave domaću rakiju i pozivaju ih na slavu, zbog čega osećaju porodičnu atmosferu. Železara je kuća koju su zajedno gradile kineska i srpska strana, navela je ambasadorka Čen Bo.

Vlada Srbije i kineski Hestil, sadašnja HBIS grupa, potpisali su u aprilu 2016. kupoprodajni ugovor za Železaru Smederevo, kojim je ta kineska kompanija preuzela 98 imovinskih celina železare za 46 miliona evra.

Кineski vlasnik do sada je u Železaru investirao 150 miliona evra.

HBIS grupa je u prvih pet meseci ove godine bila najveći izvoznik iz Srbije sa 313,2 miliona evra. Prva na listi izvoznika bila je i na kraju prošle godine sa 749,5 miliona evra, što je bio za 212,7 miliona evra veći izvoz nego 2017. godine.

Poslednje vesti

Leave a Comment