NA DAN MUZEJA PROMOCIJA KNJIGE MIROSLAVA P. LAZIĆA

Prva istoriografska sinteza o Smederevu i smederevskom kraju u Prvom svetskom ratu biće predstavljena na Dan Muzeja u Smederevu – 12. aprila 2019. u 19 časova.
Muzej u Smederevu je objavio knjigu Miroslava P. Lazića, višeg kustosa istoričara “Smederevo i smederevski kraj u Prvom svetskom ratu 1914–1918.” Ovom publikacijom smederevski muzej obeležava Dan Muzeja, kao i stogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata.
Na predstavljanju knjige govoriće:Dejan Radovanović, arheolog i direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo,Tatjana Gačpar, direktor Muzeja u Smederevu i Miroslav P. Lazić, autor knjige.


Izdavanje knjige realizovano je u okviru istoimenog projekta, a povodom obeležavanja 100-godišnjice završetka Prvog svetskog rata, događaja bez presedana koji je u velikoj meri nepovratno promenio Smederevo i okolinu. Osim što je odneo mnogo žrtava i drastično izmenio demografsku strukturu, rat je doneo do tada neviđena razaranja urbanog jezgra varoši, ali i neposredne okoline, kao i pojedinih sela u smederevskom kraju (Lipe, Mihajlovac, Kolari…). Smederevo je, pored Beograda i Šapca, pretrpelo najveća razaranja od svih tadašnjih srpskih varoši. Stradanja Smedereva, naročito iz oktobra 1915. godine bila su uslovljena geografijom i tadašnjim položajem varoši na graničnoj reci ili kako je to publicista Slavoljub Šterić pisao – „na puškomet od neprijatelja“.
Rat je iznedrio čitav niz veoma važnih događaja i društvenih procesa kako za vreme ratnih dejstava, tako i za vreme trogodišnje austrougarske okupacije. Zbog toga je važno da su Smederevo i smederevski kraj dobili istoriografsku sintezu zasnovanu na višegodišnjim naučnim istraživanjima arhivske, muzeološke i druge izvorne građe, te do sada nepoznate strane ali i domaće starije memoarske literature. U kreiranju knjige, u velikoj meri korišćeni su noviji istoriografski rezultati savremene domaće, ali i strane nauke.


Uzimajući sve u obzir, možemo reći da ova knjiga, po količini obrađene građe, temama koje su u njoj obuhvaćene, kao i metodološkim pristupom, predstavlja značajan iskorak u dosadašnjem proučavanju Prvog svetskog rata Smedereva i okoline. Knjiga koju predstavljamo jeste pregledna, na naučnim osnovama zasnovana monografija u kojoj će kako stručna, tako i šira javnost naći odgovore na mnoga pitanja iz domena zavičajne istorije Prvog svetskog rata.
Realizaciju projekta finansijski su podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Smederevo u okviru projekta Muzeja u Smederevu Smederevo i smederevski kraj u Prvom svetskom ratu.

Poslednje vesti

Leave a Comment