U PETAK I SUBOTU PROBA MALE MATURE

Učenici osmog razreda u svim školama u Srbiji  u petak i subotu imaće priliku da provere svoje znanje na  probnom završnom testu. Prvog dana osmaci će rešavati test iz matematike, dok će u subotu raditi zadatke iz maternjeg jezika, odnosno kombinovani test koji obuhvata istoriju, geografiju, fiziku, hemiju i biologiju. U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja kažu da  su testovi spremni i da su škole počele da ih preuzimaju preko portala Zavoda u sredu od 12 sati.

Svaka škola ima svoju pristupnu šifru za preuzimanje testova, zatim ih same umnožavaju i dele učenicima u terminu predviđenom za testiranje.

 Uloga probnog završnog ispita je da se učenici i nastavnici pripreme na procedure koje ih čekaju na samoj maloj maturi.

Svaki test na probnom završnom ispitu imaće po 20 zadataka koji će biti podeljeni u tri nivoa – osnovni, srednji i napredni.

Podjednako će biti zastupljeni pitanja otvorenog i zatvorenog tipa – zadaci gde učenik mora da dopuni neku reč, kao i oni na zaokruživanje.

Prema kalendaru Ministarstva prosvete završni ispit za osmake ove godine  biće organizovan 17,18. i 19. juna. Svi osmaci moraju da polažu  malu maturu, koja predstavlja zvaničan završetak osnovnoškolskog obrazovanja.

Uspeh sa male mature važan je i zbog upisa u željenu srednju školu. Kao i prethodnih godina uspeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, dok će na tri testa ukupan maksimalan broj poena  biti 40.

Poslednje vesti

Leave a Comment