POČELO UKLANJANJE DIVLJIH DEPONIJA U SMEDEREVU

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Jelena Tanasković obišla je danas u Smederevu radove na uklanjanju divlje deponije u naselju Godominsko polje, čime je počela realizacija projekta prevencije nelegalnog odlaganja otpada i uklanjanje u 2022. godini.


“Želim da se ispred grada zahvalim državnoj sekretarki Jeleni Tanasković na današnjoj poseti. Povod posete je početak radova na otklanjanju divljih deponija u Smederevu, pomoću sredstava Ministarstva zaštite životne sredine. Ukupna sredstva za realizaciju ovog projekta iznose 7.648.334 dinara. Ministarstvo je u cilju sprečavanja zagađenja životne sredine nelegalnim odlaganjem otpada obezbedilo sredstva u iznosu od 3.500.000,00 dinara, a učešće grada iznosi 4.148.334 dinara. Danas su radovi otpočeli na lokaciji ,,Godominsko polje”, a biće nastavljeni na još dve lokacije u Smederevu, ,,Vampirača” i ,,Obilaznica”. Još jednom veliko hvala Ministarstvu zaštite životne sredine i ministarki Ireni Vujović za sve što je do sada urađeno za naš grad. Na sastanku smo danas razgovarali i o postavljanju transfer stanice, kao jednom od najvećih problema za naš grad, projekat se radi, siguran sam da ćemo imati podršku ministarstva na tom putu” , istakao je gradonačelnik Jovan Beč u svom obraćanju.
Tanasković je istakla da se projekti čišćenja divljih deponija uz podršku ministarstva realizuju u 34 grada i opština, a u Smederevu će biti očišćena smetilišta na tri lokacije

“Ministarstvo zaštite životne sredine uložilo je značajna sredstva u Smederevu u predhodne dve godine Kroz javni konkurs za čišćenje divljih deponija ove godine je Smederevu dodeljeno 3,5 miliona dinara, a planirano je da sve tri lokacije budu očišćene u prvoj polovini avgusta. Uklanjanje divljih deponija je jedan od prioriteta ministarstva iz kojeg dolazim i na tome intenzivno radimo” rekla je Tanasković.


Državna sekretarka je istakla da je ministarstvo opredelilo značajna sredstva i za video nadzor kako bi se sačuvale očišćene lokacije. Prema njenim rečima, za manje od godinu dana biće očišćeno više od 700 divljih deponija i smetilišta.
-Divlje deponije jedan su od najvećih ekoloških problema u Srbiji i zato su za nas ovo projekti od velikog značaja. Ispred ministarstva, želim da zahvalim gradonačelniku Jovanu Beču i njegovom timu što su kandidovali kvalitetne projekte i aktivno učestvuju u različitim konkursima ministarstva – rekla je Tanasković.
Ona je podsetila da se pored čišćenja divljih deponija, u Smederevu ulaže i u projekte pošumljavanja, zaštite zemljišta, zamenu kotlarnica i individualnih ložišta.

Poslednje vesti