RATARI ČEKAJU DOBRU CENU ZA HLEBNO ŽITO, ODGOVARA I 40 DINARA ZA KILOGRAM

U Smederevskom ataru je gotovo okončana žetva pšenice, tvrdi direktor poljoprivredno savetodavne i stručne službe Smederevo, Goran Pavlović, “Sporadično se može naći još po neka pojedinačna parcela u koju još nije ušao kombajn ali i to će biti završeno za narednih par dana. Ovogodišnji rod pšenice u našem ataru bio je šarenolik, od 3 do 9 tona po hektaru, tamo gde su perfektno primenjene agrotehničke mere i prinosi su veći.

Međutim, prosečan prinos bio  je od 6 do 7 tona na zasejanom  hektaru. Ratari koji su požnjeli još vagaju i čekaju dobru cenu, koja će sigurno narednih dana biti poznata, a zavisiće od  tržišta i berze, “ objašnjava Pavlović i dodaje da je i 40 dinara po kilogramu dobra i očekivana ponuda.

Nenad Milićević, poljopivredni proizvodjač iz Lugavčine kod Smedereva  ove godine je posejao 16 hektara pod pšenicom. Žetva je kako kaže gotovo završena, a ostale su još parcele na 3 ha, gde će narednih dana  da udje kombajn i završi ovogodišnju žetvu. Određenu količinu hlebno žita je lagerovao kod kuće, dok je drugi deo dao na čuvanje. Pšenica je u Pomoravlju  dobro rodila i ove godine je dobio 6 tona žita po hektaru.

Kako tvrdi bilo bi i više da nije bilo sušnog perioda u maju. Nakon žetve u njegovim ambarima će biti oko 100 tona pšenice. On još razmišlja o prodaji, kaže da čeka najpovoljniju cenu, mada će deo pšenice dati za đubrivo koje je proletos uzeo.  Osim pšenice, gazdinstvo Milićević  gaji i suncokret na 12 hektara kao i kukuruz koji je ove godine zasejan na 10 hektara. 

Kao što je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio, Vlada Srbije odobrila je da Republička direkcija za robne rezerve izvrši kupovinu do 131.000 tona merkantilne pšenice roda 2022. godine po ceni od 40 dinara za kilogram sa uključenim PDV-om.

Kupovina merkantilne pšenice biće izvršena uz posredovanje Produktne berze. Pšenica će se kupovati od fizičkih lica – nosilaca registrovanih poljoprivrednih porodičnih gazdinstava i ostalih privrednih subjekata, objavljeno je na zvaničnom sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije.

Minimalna količina koja se kupuje od jednog porodičnog gazdinstva je 10 tona, dok je minimum pšenice koji se kupuje od privrednog subjekta 100 tona, navedeno je u zaključku koji je donela Vlada Srbije.

Pšenica mora biti domaća i iz ovogodišnjeg roda, zrela, zdrava, bez znakova plesni, stranih mirisa i ukusa, pogodna za ljudsku ishranu, nezaražena pšeničnim bolestima i štetočinama.

Traženi elementi kvaliteta su hektolitarska masa minimalno 76kg/hl, vlaga maksimalno 13 odsto, ukupne primese maksimalno dva odsto od čega neorganskog porekla maksimalno 0,25 odsto. Sadržaj proteina minimalno mora biti 11,5 odsto na suvu materiju, navodi se u saopštenju na zvaničnom sajtu resornog ministarstva.

Projekat “Poljoprivrednik – svoj na svome” sufinansiran je iz budžeta grada Smedereva i stavovi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Poslednje vesti