POČINJU “NUŠIĆEVI DANI”. NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO OLIVERI KATARINI

Pozorišni festival „Nušićevi dani“ koji zbog vanrednog stanja u Srbiji nije održan u uobičajeno vreme, tokom aprila, 37. put se realizuje u svedenom formatu. Program planiran sa težnjom da se u specifičnim okolnostima očuva kontinuitet u organizaciji festivala značajnog za kulturni identitet Smedereva, kao i za afirmaciju velikana naše kulture, Branislava Nušića, obuhvatiće dve predstave novije produkcije i dodelu Nagrade za životno delo.

U glavnom programu 2. i 3. novembra biće izvedene dve predstave, „Koštanin tvist“ i „Ruska smrt-votka i šampanjac“.

Predstava Pozorišta Slavija iz Beograda „Koštanin Tvist“ po motivima drame Luca Hibnera ,,Greta, strana 89” , u režiji Andreja Šepetkovskog, koji je obavio i adaptaciju Hibnerovog dela, biće izvedena 2. novembra. U svakoj sceni ove dinamične predstave, publika prisustvuje otvorenoj probi ,,Koštane“ i režiji jedne te iste scene. Glumci predstave ,,Koštanin tvist“ (Dragana Dabović i Andrej Šepetkovski) tumače više likova, tačnije tipova ,,reditelja“, ,,glumica“, ,,glumaca“, ,,dramaturga“, ,,dekoratera“…svih onih koji svako pozorište čine živim. Svaki reditelj vidi ,,Koštanu“ i scenu koju režira na poseban način, svojstven njegovom senzibilitetu, životnom iskustvu i talentu. Svaka glumica koja igra tu scenu iz ,,Koštane“, doživljava je drugačije, svojstveno njenom daru, iskustvu i ambicajama.

Predstava „Ruska smrt-votka i šampanjac“ rađena u koprodukciji Ateljea 212 i Teatra Vuk, koju je po delu savremene ruske dramske spisateljice Irine Vaskovske režirala Andrea Ada Lazić, biće igrana 3. novembra. Predstava upoznaje publiku sa likovima dve sestre koje u staroj vikendici na periferiji grada žive svoju „rusku smrt“. U njihovoj kući se, spletom okolnosti, budi Aleksej i pojavljuje se plamičak nade da će zaustavljeni životi krenuti napred. Autorka drame uspeva da iskleše humor iz najtragičnijih okolnosti i prevede sumornu svakodnevicu u ravan apsurda. U predstavi igraju Milica Mihajlović, Isidora Minić i Nebojša Ilić.

Obe predstave biće izvedene u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, a programi počinju od 20 sati.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Smederevo.

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO

Nušićeva nagrada za životno delo, prema odluci žirija u kome su ove godine Bratislav Petković, dramski pisac i reditelj (predsednik žirija), Ljiljana Stjepanović, dramska umetnica, i Slobodan Boda Ninković, dramski umetnik, biće dodeljena glumici Oliveri Katarini. Istaknutoj umetnici nagrada će biti svečano uručena 3. novembra, u okviru ceremonije koja će početi u 20 sati.

olivera katarina

Olivera Katarina (rođena Petrović) je srpska glumica rođena 5.marta 1940. godine u Beogradu gde i danas živi.Veliku popularnost je stekla igrajući u filmu Saše Petrovića Skupljači perja koji je osvojio Grand pri žirija na Internacionalnom filmskom festivalu u Kanu, kao i nagradu Međunarodnog udruženja filmskih kritičara i brojne međunarodne nagrade i nominacije.Nominovan je za Zlatnu palmu i Oskara za najbolji strani film. Posle toga je ostvarila značajnu međunarodnu karijeru.Živela je u Parizu, Milanu i Rimu. Glumila je u više od 30 filmskih i televizijskih projekata. Uporedo sa glumačkom gradila je i muzičku karijeru. Snimila je 22 singl albuma i 10 ploča. Pevala je na svim velikim scenama u Evropi. Održala je čak 72 uzastopna koncerta u pariskoj Olimpiji i dva puta je pevala na zatvaranju kanskog festivala. Svojim talentom i lepotom oduševila je španskog slikara i pisca Salvadora Dalija. Mnogi je smatraju jednom od najlepših srpskih glumica svih vremena. Primljena je na Akademiju za pozorište, film i televiziju u klasu Ognjenke Milićević zajedno sa Petrom Kraljem, Milenom Dravić, Stanislavom Pešić, Duškom Golumbovskim…Već na prvoj godini dobila je angažman u Ateljeu 212 pored Bore Todorovića i Taška Načića. Iste godine igrala je u Narodnom pozorištu Koštanu Bore Stankovića. Po rečima ondašnje kritike ostvarila je izvanrednu ulogu i pokazala svoj raskošan glumački i pevački talenat. Ulogom Nastasje Filipovne u predstavi Idiot, Narodnog pozorišta u režiji Bojana Stupice napušta pozorište i posvećuje se ulogama na filmu i televiziji.

Poslednje vesti

Leave a Comment