Podrška Evropske unije inkluziji Roma: Smederevo dobilo grant u vrednosti od 56.000 evra

Zvaničnim potpisivanjem ugovora o grantu u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština počela je realizacija 36 projekata u okviru grant šeme programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“.
Program sprovodi Stalna konferencija gradova I opština u Beogradu a finansira Evropska unija, gde je 3. Septembra potpisan Ugovor o grantu za Program ,, Podrška Evropske Unije inkluziji Roma”- osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma, sa gradom Smederevom. Visina granta za implementaciju projekta ,, Romlink-inkluzija mladih Roma na tržištu rada i u zajednici” je 56,390.00 evra. Projektom je predviđeno otvaranje Edukativno-preduzetničkog centra u kojem će se obezbediti podrške mladim Romima na jednom mestu, kroz organizovanje različitih obuka . Takođe projekat će doprineti zapošljavanju mladih Roma i uopšte Romske zajednice u Smederevu, primarno kroz uspostavljanje seta informativnih alata i redovno informisanje o mogućnostima edukacije, zapošljavanja i uslugama podrške, ali i osnaživanje među-sektorske saradnje svih ključnih aktera kao preduslova za uspešnije mere i programe iz ove oblasti u budućnosti.
U ime grada Smedereva Ugovor o grantu potpisala je gradonačelnica dr Jasna Avramović.

Grant šema podržava projekte koji imaju za cilj jačanje položaja romske populacije u lokalnim zajednicama, kroz implementaciju prioritetnih nacionalnih i lokalnih strateških mera u oblasti zapošljavanja, borbe protiv diskriminacije i promocije ravnopravnosti romske populacije.
Vrednost grant šeme je 2 miliona evra, vrednost pojedinačnih grantova od 40 do 60 hiljada evra, dok je trajanje projekata od 9 do 15 meseci.
U okviru Partije 1: Inicijativa za aktivno zapošljavanje romskog stanovništva, predviđena sredstava u iznosu od 1,4 miliona evra za zapošljavanje romskog stanovništva dobile su 24 lokalne samouprave, među kojima je i Smederevo.

Poslednje vesti

Leave a Comment