Defileom i svečanim otvaranjem u Malom gradu počinje 132. Smederevska jesen

Svečano otvaranje ovogodišnje Smederevske jeseni je u Malom gradu smederevske tvrđave sa početkom u 20 časova, gde će nastupati Hor i orkestar RTS-a, pod dirigentskom palicom Bojana Suđića. Otvaranju jeseni prethodi defile, smederevski karneval pod nazivom “Smederevo vazda otvoreno” koji počinje u 18 časova i kretaće se uobičajenom trasom: ulicama Karađorđeva, Save Nemanjića i Vuka Karadžića do Gradskog trga. Na trgu će zatim nastupati 4 plesne grupe, a od 20 sati je koncert Ansambla Kolo. Dva sata kasnije, u 22 sata počeće koncert poznatog pop pevača Dženana Lončarevića.

Programi u okviru turističko – privredne manifestacije Smederevska jesen nastavljaju se i u subotu i nedelju na više lokacija u gradu. Tradicionalno mesto gde posetioci, gosti grada, a i svi žitelji grada na Dunavu mogu  da dožive atmosferu srednjevekovnog perioda  je u Malom gradu, gde je program pod nazivom “Despotov grad – Srpska prestonica”. U okviru toga od 12 do 18 časova biće izvođene pozorišne predstave i igrokazi,  govoriće se poezija, zatim tu u istom prostoru  je postavljena  i pijaca zanata, a organizuju se i viteški turniri.

U Malom gradu drevne tvrđave u 20 sati počinje koncert Bilje Krstić i Bistrika.  Obiman i raznovrstan program je i na glavnom gradskom trgu  gde od 12 do 13 sati traju programi za decu u izvođenju mališana iz Predškolske ustanove Naša radost. Od 13 do 14 sati nastupaju folklorne grupe, a nakon njih je Međunarodni festival dečijih kudova. Od 16 do 16.30 ponovo nastupaju folklorne grupe na trgu a od 19 sati i Dečiji hor Kolibri . Koncert Đorđa Davida, Ivane Negativ i grupe Death saw počinje  u 20 časova, u kasnim večernjim satima, tačnije u 22 počinje i koncert grupe Van Gog. 

U okviru pratećih programa, tokom trajanja  manifestacije  u Muzeju je stalna izložbena postavka „Odevanje u smederevskom kraju- tradicionalni i evropski kostim u fotografskoj i likovnoj građi u periodu od polovine 19. veka do 1918. godine, autorke Gordane Miletić. Na platou Malog grada  u subotu u 11 časova biće  otvorena izložba radova pod nazivom „Čuvari zidina“  učenika smederevskih škola, koju organizuje Učiteljsko društvo Smederevo.  

U nedelju, poslednjeg dana manifestacije, Mali grad  sa istim sadržajima otvoren je za sve posetioce Smederevske jeseni. Takođe će i na gradskom trgu program početi tačno u podne gde će nastupati mališani predškolci i folklorne grupe  sve do 20 časova kada počinje koncert Amadeus benda.

132. Smederevska jesen biće zvanično zatvorena koncertom Dragane Mirković koju prati orkestar Darka Petrovića Grandovca.  Nastup Dragane Mirković počinje u 22 sata  i biće završen vatrometom, koji ujedno predstavlja  i kraj  132. turističko privredne manifestacije  Smederevska jesen.

Poslednje vesti

Leave a Comment