Pozorište PATOS iz Smedereva obeležava  Dan roze majici  uz MJUZIKL

U sredu, 28. februarapovodom Dana roze majici, u Smederevu pozorište PATOS uživo u Centru za kulturu u 20.00 sati izvodi svoj mjuzikl o vršnjačkom virtuelnom nasilju pod nazivom „Priča iz sajver dvorišta“. Čitav ansambl čine mladi izvođači, srednjoškolci, studenti, koji su prošle godine premijerno izveli mjuzikl Sanje Krsmanović Tasić (tekst i režija), a uz originalnu muziku Jugoslava Hadžića koju uživo na sceni izvodi orkestar Svetlost. Ulaz je slobodan, a posetioci se ohrabruju da u pozorište dođu odeveni u roze.

Šta je dan ružičastih majica?

Ovaj dan je poznat i kao Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, a širom sveta se obležava svake poslednje srede u februaru. Naime, 2007. godine dečak Čak Meknil (Kanada) se pojavio u školi u roze polo majici kako bi iskazao podršku majci oboleloj od karcinoma dojke, zbog čega je pretrpeo vršnjačko nasilje. Narednog dana, njegovi prijatelji kupili su pedeset takvih majica i podelili ih po školi, a deca su ih obukla u znak solidarnosti sa njim i tada je nastao Dan roze majica.

Svaki stori je prolazan, ali neke priče se pamte zauvek

„Priča iz sajber dvorišta“ kroz sat vremena uz songove i koreografije koje se uživo izvode govore o devojčici Milici njenom odrastanju, vršnjačkom, odnosno posebno virtuelnom nasilju (sajberbuling).

Mladi izvođači u pozorištu PATOS su kroz projekat Sajberbuling u prevodu (podrška fondacije Jelene Šantić) kroz radionice istraživali ovu temu. Pored mjuzikla na sceni, snimljena su i dva spota za originalne pesme – „Reči od kamena“ i „U prašumi svetske mreže“.

Potpuno drugačije, razigrano i raspevano, promrdavaju se temelji ovog izazova sa kojim deca često (ne) izlaze na kraj i u osnovnoj i u srednjoj školi.

Mjuzikl u sredu izvode Jelena Ugrinić, Marko Đorđević, Sofia Branković, Natalija Jovanović, Mila Živković, Bojana Ristić, Anđelija Vemić, Tamara Branković, Julija Stojanović, Tijana Adamov, Milica Jeremić, Anđela Dojčinović, Sergej Čuljković, Ignjat Malenović, Nemanja Vračarić i Pavle Žarkić.

Mjuzikl je nastao i izvodi se uz podršku Centra za kulturu Smederevo, a ovo specijalno izvođenje povodom „Dana roze majica“ se održava u okviru programa Građanski talas Pokreta Tvrđava u cilju promovisanja aktivizma u zajednici.

Poslednje vesti