Raznovrsnost kulturnih sadržaja Smederevu daje evropsku dimenziju

Uz privredne i turističke potencijale, kulturna politika je nešto što daje jednu posebnu evropsku dimenziju našem gradu i u skladu sa svojim strateškim opredeljenjima grad na Dunavu na čijem je čelu SNS veliki značaj pridaje razvoju kulture pre svega, sa ciljem da se kulturni život građana podigne na još viši nivo, a pre svega kulturni život mladih ljudi, rekao je Dragoljub Martić, na konferenciji za novinare Gradskog odbora SNS-a. U tom smislu Smederevo organizuje i podržava brojne postojeće manifestacije i programe u kulturnoj sveri sa tendencijom da se postojećim i novim manifestacijama svake godine unapređuje ta oblast.

„ Ja bih samo nabrojao ukratko koje su to manifestacije i festivali. Svakako pozorišni festival “Nušićevi dani” u slavu našeg najpoznatijeg komediografa Branislava Nušića, koji je kao što znamo deo mladosti i detinjstva proveo u našem gradu i tu je stekao brojne inspiracije za njegova kapitalna dela kao što su “Gospođa ministarka”, “Hajduci” itd. Ove godine po pvi put u maju je bilo svetskog prvenstvo u viteškim borbama u našem gradu, od 2. do 5. maja, učestvovalo je 40država, 10 po redu manifestacija koja se svake godine održava u drugom gradu. Ono što bih želeo da istaknem pošto sam bio deo organizacionog tima, svakodnevno sam se viđao sa glavnim organizatorima iz inostranstva. Nepodeljeno je mišljenje svih učesnika, a bilo ih je u našem gradu iz 40 zemalja, preko 2000 vitezova, da su najbolje uslove imali u našem gradu. Grad je preuzeo maksimalnu logistiku, i ovde su imali najbolje gostoprimstvo i najviše posetilaca. Podesćanja radi prošle godine je takmičenje održano u Rimu”. Dragoljub Martić podsetio je i na druge maniestacije koje su u toku ili će se održati u narednom periodu.

„Kulturno leto” je već krenulo i traje nekoliko meseci tokom leta, manifestacija koja oslikava neobaezna dešavnja. Sastoji se iz muzičkih programa, predstave za decu i filmova. Ogroman je broj programskih dešavanja svakodnevno u okviru kulturnog leta. Jedna od zanimljivih nastupa je nastup Ansambla pesama i plesa vazdušno desantne jedinice vojske Rusije, održan 23. juna. Značajna manifestcja za grad Smederevo je i “Teatar u Tvrđavi” koja će ove godine trajati od 10. do 14. jula. Biće izvedene 5 predstave, a koncept festivala su klasična dela svetskih i domaćih književnika iz kojih su nastale predstave. Nakon “Teatra u Tvrđavi” u avgustu nas čeka II po redu “Dunav film fest.” Već prvo izdanje festivala prošle godine ispunilo je očekivanja kako publike tako i medija, tako da smo sa tim festivalom veoma uspeli. Ove godine će biti poboljšanja u smislu koncepcije festivala. I dalje zadržavamo onaj koncept da istovremeno postoje 4 punkta za projekcije filmova, jedan je brod Pristan na Dunavu, drugi Centar za kulturu, treći je kod Karađorđevog duda i četvrti je glavni punkt u malom gradu Smederevske Tvrđave. Od 20 do 25. avgusta imaćemo prilike da vidimo najpoznatije i najznačajnije evropske filmove. Nakon “Dunav Film Festa” imaćemo nastavak kulturnog leta, a zatim početkom septembra najznačajnija, najveća i najstarija naša manifestacija je Smederevska jesen. Treba spomenuti I manifestacije koje imaju dugu tradiciju: “Kolonija grafike”, onda u oktobru Međunarodni festival poezije “Smederevska pesnička jesen, ove godine u jubilarnom 50- tom izdanju. Zatim slede Novogodišnji programi, Dan grada, Dan oslobođenja grada i to su sve manifestacije koje ćemo organizovati uz ogroman broj redovnih dešavanja koja su u Centru za kulturu svakodnevno. Znači ove godine nas očekuje jedna veoma burna, aktivna i živa godina što se kulture i kulturnih dešavanja tiče”, objasnio je Dragoljub Martić.

Poslednje vesti

Leave a Comment