SABOR HARMONIKAŠA I PAPRIKAŠIJADA U LUGAVČINI U SREDU 26. JUNA

Žitelji sela Lugavčina već uveliko se pripremaju za tradicionalnu manifestaciju Sabor harmonikaša i Paprikašijadu , koja svake godine u junu okupi više hiljada posetilaca iz Smedereva i okolnih gradova i opština.

Na letnjoj pozornici Sportskog centra u Lugavčini u sredu 26. avgusta biće održan 16. Sabor harmonikaša „Dragiša Drenjaković Pikavle“, na kome učestvuju orkestri, pojedinci  i renomirani estradni umetnici. 

Saboru prethodiće sada već 8. po redu Paprikašijada, koju organizuje tamošnje Udruženje žena “Prelo”. Za ljubitelje dobrog zalogaja, ovo je takmičenje u pripremanju pilećeg paprikaša,  u kojem će varjače i kulinarsko iskustvo ukrstiti žene, ali i muškarci iz više od 30 aktiva, udruženja, ali i organizacija, kao i pojedinci iz Smedereva, Požarevca i Velike Plane.

Vatra za kotliće u kojima se kuva paprikaš sa pilećim mesom potpaljuje se u 10 časova na Sportskom centru u Lugavčini. Stručna komisija  će nakon pregleda i degustacije paprikaša, u 13 časova proglasiti  pobednika, a organizator uručiti nagrade i priznanja.

U večernjim satima počeće 16.  Sabor harmonikaša, koji je po broju i kvalitetu umetnika na harmonici,  prevazišao lokalne okvire. Manifestacija će trajati do kasnih jutarnjih sati, a Sabor će po tradiciji i ove godine nagraditi satom najboljeg učenika u generaciji iz tamošnje osnovne škole.    

Poslednje vesti

Leave a Comment